пʼятниця, 25 березня 2011 13:35

Французьких шахістів дискваліфікували за sms-шахрайство на Олімпіаді

Французьких шахістів дискваліфікували за sms-шахрайство на Олімпіаді

Французька федерація шахів позбавила трьох відомих гросмейстерів права на участь в змаганнях на п'ять років за участь у витонченій афері на Міжнародній шаховій Олімпіаді в Ханти-Мансійську (Росія). Мова йде про гравців Себастьяна Феллера, Сиріле Марзоло і капітана французької команди Арно Ошаре.

Трійця використовувала під час змагань мобільні телефони для передачі закодованих sms під час гри. Система була побудована таким чином: коли один грав, другий по комп'ютеру визначав кращий хід в цій ситуації і передавав його третьому, який займав у залі місце, відповідне певній клітинці на шаховій дошці.

Хитромудрий план провалився завдяки яструбиному погляду віце-президента федерації Джоани Поміан, яка засікла sms-повідомлення, отримане одним з учасників змови.

"У минулому були підозри на шахрайство в шахах, в тому числі і по відношенню до вельми відомих гравців, - заявила генеральний директор Французької федерації шахів Лоран Віра. - Але їх не вдавалося довести. Це перший подібний випадок. Отримуючи таку інформацію від комп'ютера, шахіст стає рівним Чемпіону світу".

Французька федерація розраховує, що Міжнародна федерація шахів поширить застосування подібних санкцій на всі міжнародні змагання.

Зараз ви читаєте новину «Французьких шахістів дискваліфікували за sms-шахрайство на Олімпіаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі