пʼятниця, 18 січня 2008 19:16

Фішер помер від ниркової недостатності

Стала відома причина смерті знаменитого шахіста Боббі Фішера. Як повідомив сьогодні, 18 січня, його представник Фішер помер після тривалої хвороби від ниркової недостатності на 64 році життя. Сталось це в лікарні в столиці Ісландії Рейк"явіку.

Фішер отримав громадянство Ісландії у 2005 році, після того, як він виїхав з Японії.

У Японії він провів вісім місяців у в"язниці, проте потім Токіо дозволило йому виїхати з країни, не дивлячись на запит про його екстрадицію, поданий Сполученими Штатами.

США вимагали його видачі, заявляючи, що він порушив міжнародні санкції, коли погодився зіграти матч в Югославії у 1992 році.

Роберт Фішер народився 9 березня 1943 року в Чікаго. За шахівницю він сів в шість років.

Вже в 13 років він переміг на юнацькому чемпіонаті США з шахів, ставши наймолодшим чемпіоном Сполучених Штатів по цьому виду спорту.

У 1960 році в Аргентині він вперше програв радянському шахісту  Борису Спаському, зірка якого тільки сходила.

У 1972 року Фішер відвоював у Спаського титул чемпіона світу з шахів. Він став першим - і до цих пір єдиним - американцем, який завоював цей титул. Фішер залишався чемпіоном світу до 1975 року, коли він затіяв тяжбу з ФІДЕ в зв"язку її правилами.

У результаті ФІДЕ погодилася задовольнити 63 з 64 вимог американського гросмейстера. Проте це не задовольнило Фішера, він відмовився від матчу і чемпіоном був проголошений радянський гросмейстер Анатолій Карпов. Після цього Фішер не брав участь в офіційних шахових змаганнях.

У 1992 році Фішер прийняв пропозицію влаштувати матч-реванш із Спаським в Югославії. Американський гросмейстер отримав перемогу, яка згодом йому дорого обійшлася.

Власті США звинуватили його в порушенні оголошеного США бойкоту Югославії. В результаті Фішер так і не повернувся до Америки.

Єврей за походженням, Роберт Фішер нерідко робив антисемітські заяви. У 1999 році він сказав, що Америка повністю контролюється євреями.

Після подій 11 вересня 2001 Фішер не міг приховати своєї радості в інтерв"ю філіппінському радіо:

- Це чудово. Прийшла пора раз і назавжди покінчити з Америкою.

"Газета по-українськи"
Зараз ви читаєте новину «Фішер помер від ниркової недостатності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі