Ексклюзиви
понеділок, 19 квітня 2021 21:00

Експерт розповів про перспективи існування Суперліги

Експерт розповів про перспективи існування Суперліги
Суперліга планує свій старт влітку 2021 року. Фото: Reuters

12 клубів оголосили про створення Суперліги. Турнір має розпочатися в серпні 2021 року та стати аналогом Ліги чемпіонів.

УЄФА та ФІФА виступили категорично проти створення нового турніру та обіцяють карати учасників.

Головний редактор журналу "Футбол" Артем Франков спеціально для Gazeta.ua прокоментував створення Суперліги, можливі ризики турніру та протистояння із УЄФА та ФІФА.

Чи стало для вас неочікуваним оголошення про створення Суперліги?

Цього чекали. Але це вийшло несподівано посередині сезону. Це можна пояснити тим, що на 19 квітня був запланований виступ УЄФА щодо реформи Ліги чемпіонів. Засновники Суперліги вирішили зіграти на випередження. Після цього всі заяви УЄФА вже не будуть такі вагомі

Реальним є створенням Суперліги?

Це реально, коли в тебе в руках великий ресурс. Якщо підписаний контакт з американським банком JP Morgan, якщо знайдеться багатий транслятор, то шанси є. Без всеосяжного транслятора та фінансової підтримки ця ідея безперспективна. Тут мова йти не про однорічні контракти. Мають бути гарантії довгострокової співпраці. Шляху назад немає.

Німці по суті контрреволюційні

Наявність НХЛ, НБА стає прикладом. Це ліга багатих, з якої ніхто не вилітає та не працює спортивний принцип. Це не давало спокою керівником європейських грандів. Для них важливі великі гроші, а не сам спорт. Ідея знаходить підтримку в серцях десятка мільйона вболівальників.

Яка мотивація клубів створення Суперліги?

Бажання більше заробляти. Суперліга дає можливість великим клубам збільшити власні заробітки.

Чому не має ПСЖ та "Баварії"?

Тут потрібно розглядати кожен клуб окремо.

Власник парижан Нассер Ганім аль-Хелаіфі не тільки входить в комітет УЄФА по реформах, але і очолює канал в Катарі, якому належать права на трансляції Ліги чемпіонів та Ліги Європи. Тому інтереси керівника ПСЖ змушують його зайняти очікувальну позицію.

Німці законослухняні. Для керівників "Баварії" та Боруссії" існує законність, яку вони поки не готові переступати. По свої суті німці контреволюційні.

Як УЄФА та ФІФА можуть стримувати заснування Суперліги?

Гравці отримали погрози, що матимуть дискваліфікацію у всіх турнірах, які відбуваються під егідою УЄФА та ФІФА. Є ризики що всі турніри під егідою цих організацій перетворяться на так званий аналог Олімпійських ігор. Всі розуміють, який рівень футбольного турніру має Олімпіада. Це, скоріше, молодіжний футбол.

Матчі гравців за збірні і так погано діє на клуби. Приклад цьому травма Роберта Левандовські у матчі за збірну Польщі. "Баварія" залишилася без свого лідера на матчі Ліги чемпіонів проти ПСЖ. Стосунки між УЄФА /ФІФА nf клубами складні без Суперліги.

Іспанська Ла Ліга, італійська Серія А, французька Ліга 1, Бундесліга та англійська Прем'єр Ліга виступили проти створення нового турніру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суркісу залишаються спогади, Ахметову - мрії

Ліга чемпіонів та Суперліга можуть існувати одночасно?

Ліга чемпіонів нікуди не подінеться. Питання тільки в тому: які гроші можна буде зібрати під турнір? Великий капітал зробить свій вибір в бік того, що будуть дивитися люди, де більше рекламний ринок та обсяг трансляцій.

Якщо Суперліга знайде доступного транслятора, який буде недорогим, то УЄФА буде важко конкурувати.

Що буде із національними чемпіонатами?

Тут будуть перемовини та пошуку та компроміс. Зараз проблема Суперліги– вони не можуть набрати 20 команд. Якщо не зберуть найсильніших, то не матимуть шансу на успіх.

Відсутність Німеччини та Франції серйозний удар по турніру. Це великий шматок ринку. Який німець буде фінансувати Суперлігу без місцевих команд?. Зараз більше ставка американський ринок. Однак цього буде мало.

Реформа Ліги чемпіонів змінить ситуацію?

Засновники Суперліги прекрасно знали про можливість зміни формату в Лізі чемпіонів. Якщо вони відіграють назад, то ідея Суперліги просто помре. Ніхто не буде сприймати цю ідею далі серйозно. Світ входить в круте піке, де переможе сильніший. Я не беруся назвати переможця.

"Динамо" та "Шахтар" не будуть претендувати на потрапляння в Суперлігу

Створення Суперліги може бути тиском на УЄФА для поступок?

Вже пізно. Вони знали, на які поступки може піти УЄФА. Не можна запропонувати Лігу чемпіонів, де 6 команд з Англії входять в Лігу чемпіонів. Або 12 клубів будуть завжди учасниками турніру. Це означає відмову від спортивного принципа. Великі команди не хочуть ризикувати місцем в Лізі чемпіонів. А подібних гарантій УЄФА їм дати не може.

Що буде із Кубком світу-2022 в Катарі?

Він може пройти в ослабленому складі. Турнір базується не в одній Європі. Тому це серйозно не загрожує Кубку світу. Актуальніше - як буде з Євро-2020/21.

"Динамо" та "Шахтар" зможуть потрапити в Суперлігу?

УЄФА в умовах Суперліги спробують зберегти свою владу. Якщо новостворена ліга покаже, що це вдалий проект, то вся колишня структура управління футболом може тріснути. Будуть з'являтися нові організації, які братимуть на себе повноваження.

Обидві українські команди близькі до цієї двадцятки ("Шахтар" - 18-й, "Динамо" - 31-ше. - gazeta.ua). Але в Суперлігу входять команди не за місцем в рейтингу. Приклад "Арсенала" та "Тоттенгема", які не мають успіхів останній час, це доводить. Що виграв "Атлетико"? Тут потрібно мати інтерес вболівальників з усього світу. Наші клуби в цій ситуації потрапляють в четвертий - п'ятий десяток.

12 клубів створили Суперлігу. Турнір має стати заміною Ліги чемпіонів. Клуби планують розпочати Суперлігу в серпні 2021 року.

20 команд будуть поділені на дві групи з 10 команд. За один сезон Суперліги команди проведуть 18-23 матчі. Усі клуби-члени під час вступу до Суперліги отримають до € 350 млн кожен. Одним із натхненників Суперліги вважають президента "Реала" Флорентіно Переса.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів про перспективи існування Суперліги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути