пʼятниця, 07 грудня 2018 16:05

Екс-чиновник ФІФА зізнався у продажу голосу на користь Росії

Екс-чиновник ФІФА зізнався у продажу голосу на користь Росії
Сальгуеро розповів про махінації з вибором Кубка світу-2018. фото: Інфо24

Екс-член виконкому ФІФА Рафаель Сальгуеро зізнався, що продав свій голос на виборах Кубка світу з футболу 2018-го, який у результаті дістався Росії.

Сальгуеро зізнався у підкупі ще в 2016-му році в суді Нью-Йорка, однак матеріали справи донедавна залишалися засекреченими, повідомила газета "Комерсант".

Як свідчать протоколи допитів гватемальця, "деякі люди виходили на нього з пропозицією продати свій голос" на виборах країни-господині чемпіонату світу 2018 року.

Зі слів Рафаеля Сальгуеро, йому пропонували сотні тисяч доларів готівкою. Безпосередню виплату коштів повинен був здійснити якийсь "дуже багатий італієць". Сальгуеро назвав суду імена осіб, які пропонували йому хабар, але в протоколах вони викреслені.

Підсудний повідомив, що проголосував на виборах, як від нього і вимагали (назва країни, заявку якої підтримав функціонер, також зафарбована), але грошей так і не отримав.

Сальгуеро зізнався про ймовірний підкуп під час судових засідань, які проходять в США у справі про корупцію в Міжнародній федерації футболу. Слідство розпочалося у 2015-му, коли ФБР спільно зі швейцарською поліцією провели арешти низки високопосадовців FIFA, які голосували в Цюріху на конгресі цієї організації.

Аменриканці мають запитання до чотирьох десятків футбольних функціонерів і пов'язаних з ними підприємців. Той скандал спричинив відставку президентів FIFA Зеппа Блаттера і УЄФА Мішеля Платіні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія може залишитися без Олімпіади-2020

Суд оприлюднив протоколи засідань і виявилося, що колишній член виконкому FIFA Рафаель Сальгуеро визнав провину за чотирма пунктами звинувачення. Серед них — спроба здійснити банківське шахрайство, спроба відмити кошти, отримання хабарів.

Навіть попри неповну інформацію заява Сальгуеро вкрай важлива, адже раніше усі спроби довести наявність корупції на виборах місця проведення чемпіонату світу-2018 були невдалими.

На виборах у грудні 2010-го Росія виграла право проводити КС-2018 у другому раунді, отримавши 13 голосів членів виконкому FIFA. На другому місці була спільна заявка Іспанії та Португалії, яка набрала загалом сім голосів.

Зараз ви читаєте новину «Екс-чиновник ФІФА зізнався у продажу голосу на користь Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі