пʼятниця, 24 лютого 2017 12:17

Єдина спецшкола з веслування може зникнути зі спортивної карти України

Єдина спецшкола з веслування може зникнути зі спортивної карти України
Фото: ginkgo-canoe.com.ua

Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву (СДЮСШОР) з веслування на байдарках та каное, яка знаходиться на Миколаївщині, може припинити існування.

Про це розповіла директор закладу Марина Пришутова.

У середу вона відвідала парламентські слухання комітету Верховної Ради з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму. На нараді були народні депутати, представники облдержадміністрацій зі всієї країни, депутати обласних рад та директори спортивних шкіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чиновники знищують дитячу школу олімпійського резерву

"Проблем багато в усіх. Але такої ситуації, як у нас, зі спеціалізованою школою - немає ні в кого. Жодної спеціалізованої школи в Україні не закрили. Для усіх шкіл, де є вихованці - члени збірної команди України, знайшли фінансування. У нас такі вихованці є. В деяких регіонах школи укрупнилися і стали комунальними закладами. Наприклад, на Волині, значно меншій за кількостю населення і фінансовими можливостями, є підтримка обласним школам ФСТ у повному обсязі. На нараді говорили, що такі фінансові видатки потрібно знаходити на місцях. Для цього потрібне бажання влади", - говорить Марина Пришутова.

На рівні області продовжують годувати обіцянками.

"21 лютого у Миколаєві я була запрошена на нараду до заступника ОДА із соціальних питань. Були директор департаменту фінансів області, мер Первомайська, представники міста Миколаєва. Більше години ми розглядали питання, але чогось конкретного немає. Є наміри. Обіцяють, що підготують листи до міст Миколаєва і Первомайська, в нас взяли розрахунки і планують на півроку надати субвенцію з цих міст", - розповіла директор школи.

Миколаївська СДЮСШОР з веслування на байдарках та каное вже третій рік практично кинута на призволяще обласною владою. Єдиний подібний заклад області й досі не зараховано до балансу обласної громади. Критична ситуація в закладі сталася, коли в 2014 році Верховна Рада під гаслами децентралізації скасувала централізоване бюджетне фінансування спортшкіл, поклала його на місцеві бюджети. Але передати місцевій владі податки, надходження від яких могли б піти на фінансування спорту, освіти, медицини, тощо "забули".

Останнім часом СДЮСШОР фінансується пратично "ситуативно" - за рахунок субвенцій миколаївського і первомайського міських бюджетів. У Миколаївській СДЮСШОР, разом з Первомайським відділенням, навчається 200 дітей. Відсутність стабільного фінансування призвела до того, що за цей час закрились відділення у Южноукраїнську та Баштанці. Працівники закладу по кілька місяців не отримують зарплати. При тому, що бюджет школи на 2017 рік складає 1,9 млн. грн. У масштабі області сума, практично, мізерна.

Зараз ви читаєте новину «Єдина спецшкола з веслування може зникнути зі спортивної карти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі