вівторок, 13 березня 2018 11:09

Джонні Буцик першим із українців набрав 100 очок у НХЛ

Джонні Буцик першим із українців набрав 100 очок у НХЛ
Джонні Буцик мав у "Бостоні" прізвисько Вождь

13 березня 1971-го канадський хокеїст українського походження Джонні Буцик уперше за кар'єру набрав 100 очок за системою гол+пас. Тоді форварду "Бостона" виповнилося 35 років.

Подія сталася в матчі "Ванкувер Кенакс" – "Бостон Брюінз". Гості перемогли - 3:6. В одній п'ятірці із Буциком грали найбільші легенди "Бостона" – захисник Боббі Орр та форвард Філ Еспозіто.

Загалом у тому сезоні Джонні набрав 116 очок у чемпіонаті.

У сезоні 1955-го видатний український воротар Террі Савчук попросив керівництво "Бостона" повернути його до Детройту, де провів найкращі роки кар'єри. Несподівано боси погодилися на обмін. Замість Савчука на схід поїхав молодий форвард Джонні Буцик. Високий, сильний, але зовсім не грубий форвард уславився своїми силовими прийомами.

Він очолив так звану юкі-лайн – українську трійку нападу, де окрім Буцика грали Віктор Стасюк та угорець із Закарпаття Бронко Хорват. За 4 сезони ці троє закинули 251 шайбу й набрали 622 бали за системою гол+пас.

Але згодом кар'єра партнерів Буцика пішла на спад. А Джонні після 30 років несподівано почав багато забивати. Та так, що став дворазовим володарем Кубка Стенлі й довів кількість закинутих шайб до 556 – абсолютний рекорд в історії "Бостона".


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В обличчя Террі Савчука 400 разів влучала шайба


Буцик автор ще кількох рекордів. На його рахунку 418 матчів поспіль в НХЛ. А у віці 39 років він закинув 4 шайби.

Українець повішав ковзани на цвях 1978-го. Тоді йому було 43.

Дивно, але ще один рекорд Буцика впав теж 13 березня. 1999-го захисник "ведмедів" Рей Бурк зіграв 1437 гру за "Бостон" і побив ще один рекорд Джонні – за кількістю ігор у складі "Брюінз".

Зараз ви читаєте новину «Джонні Буцик першим із українців набрав 100 очок у НХЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі