середа, 28 жовтня 2020 10:16

"Динамо" зламало "Ференцварош" у першому таймі

"Динамо" зламало "Ференцварош" у першому таймі
Кияни не помітили "Ференцварош" у 1975 році. Фото ФК "Динамо"

Сьогодні київське "Динамо" в Будапешті зіграє матч Ліги чемпіонів проти місцевого "Ференцвароша". Команди уже зустрічалися в фіналі Кубка кубків-1975. Український клуб святкував перемогу – 3:0. Про той матч розповідає ексзахисник киян Стефан Решко.

– На гру полетіли службовим літаком першого секретаря ЦК КПУ Володимира Щербицького, – каже Стефан Михайлович. – Це був Ту-134, без особливих наворотів. Ми потім розпитували в льотчиків, чим він відрізнявся від звичайного. Казали, що може взяти більше пального, але й менш економний. Згодом ми тим літаком ще літали на матч в Ісландію.

У Швейцарії я був уперше. Країна сподобалася ще з вікна літака – озера, гори, якісь фермерські господарства, і все зелене-зелене. Потім відпустили походити по магазинах. Частину товару продавці виносять на вулицю. Уперше побачив, як шампунем миють вітрини магазинів і навіть тротуар біля них. Враження були незабутні.

Лобановський казав спокійно грати й зловити їх на контратаці. Що Блохін і зробив

Лобановський перед грою намагався зняти напруження. Уже перед виходом на поле присіли на доріжку. Лобановський став і каже: "Ніякого хвилювання, вийшли й робимо свою справу. Граємо у свою гру". Угорці теж були серйозною командою – дорогою до фіналу вони вибили "Ліверпуль" і "Црвену Звезду". А югослави перед цим переграли "Реал". Однак сама гра далася не надто важко. Онищенко швидко забив 2 м'ячі. Тому в перерві Лобановський уже не здавався таким напруженим. Казав спокійно грати й зловити їх на контратаці. Що Блохін і зробив. Рахунок став 3:0.

Найбільше запам'яталося коло пошани. На одному із секторів стадіону в Базелі сиділи угорські емігранти, які виїхали до Швейцарії після придушення повстання 1956 року. Усю гру вболівали за своїх. Коли ми з кубком побігли почесне коло, вони сприйняли це як образу. У нас полетіли яблука, банани й інші фрукти. Довелося оббігти ту трибуну. Потім випили шампанське з Кубка. Як зараз пам'ятаю, це був солодкий мускат.

Лобановський дозволив собі хіба по ковтку з кубка. Ми виграли 14-го увечері, а вже 18-го мали грати за збірну в матчі відбору на Євро проти Ірландії. Тому ні про яке гуляння не йшлося. Після гри нам вручили по 700 доларів премії. Усі хлопці в основному закупили техніку. Хтось телевізори брав, а я купив двійку Panasonic – радіо і касетний магнітофон, два в одному. Закуповувалися щедро, бо знали, що літак летить прямо на Київ, не буде ніякої пересадки в Москві і тяганини з коробками від покупок. Цей Panasonic і досі в мене стоїть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ференцварош" розім'явся на "Уйпешті" перед матчем із "Динамо"

Матч "Ференцварош" – "Динамо" відбудеться сьогодні о 21:55.

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" зламало "Ференцварош" у першому таймі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі