неділя, 18 квітня 2021 21:00

Чемпіон Європи-1988 все життя працює листоношею

11 червня в Римі стартує 16-й чемпіонат Європи з футболу. Згадуємо про переможців попередніх першостей. Восьмий за ліком Євро вперше виграла збірна Нідерландів.

Фінал Євро-88 мав проходити в Німеччині. Щоправда північні країни запропонували провести першість у Швеції, Данії, Норвегії і Фінляндії. Але УЄФА не міг дозволити собі допустити до фінальної частини відразу чотири збірні.

Радянський Союз уперше за 16 років пробився до фінальної частини і лише дивом не став чемпіоном Європи. Можливо, так і треба було: за кілька років мав розвалитися СРСР і всю його футбольну славу готувалися вкрасти росіяни.

Після блискучої гри на Кубку світу-1986 часу на роздуми збірна СРСР не мала. У відборі до Євро вона потрапила до однієї групи з чемпіонами Європи, півфіналістами двох останніх мундіалей – збірною Франції. Однак тепер зірка Платіні і його команди заходила. Французи демонстрували блискучу гру у 1982, 1984 і 1986 роках. Та час брав своє. Завершили виступи в збірній нападники Лякомб, Сікс, півзахисник Жиресс. Жана Тігана вмовили в останній момент. Сам Мішель Платіні, якому виповнилося 31 рік, перебував у роздумах. Власне, у відборі до Євро-1988 Франція провалилася. Початок цьому провалу поклала збірна СРСР на "Парк де Пренс", обігравши господарів у напруженій грі – 2:0.

За кілька років мав розвалитися СРСР і всю його футбольну славу готувалися вкрасти росіяни

Надалі сумнівів у перевазі підопічних Лобановського ні в кого не виникало – 5 перемог і 3 нічиї вивели радянську збірну на перше місце в групі. Кістяк команди складали гравці київського "Динамо". Звісно, такого, як у 1975 році, коли всі 11 збірників були київськими динамівцями, не повторилося. Зазвичай на поле виходили 7-8 киян.

Фаворитами фінального турніру вважалися збірні Нідерландів і ФРН. Після нічиєї господарів із молодими італійцями фаворитів стало троє – настільки гра Італії вразила фахівців. У тій групі все стало на свої місця вже після другого туру. Німці й італійці синхронно перемогли данців й іспанців. Побиття продовжилося в третьому турі. За рахунок кращої різниці м'ячів групу виграли господарі. Італійці фінішували другими.

Другу групу виграла збірна СРСР. Навчений гірким досвідом мексиканського мундіалю, Валерій Лобановський не форсував форму підопічних. У лютому збірна СРСР програла на виїзді Італії - 1:4. Щоправда в квітні виграла в Аргентини - 4:2. Марадона сказав, що "росіяни зіграли, як бразильці". Звідки було йому знати, що росіяни у тій збірній майже не виходили на поле.

Відтак Валерій Васильович вирішив ризикнути. Перші дві гри збірна СРСР проводила на фоні втоми. Дивно, але навіть у такому стані була обіграна команда Нідерландів - 1:0. М'яч у другому таймі забив Рац в одній із нечастих контратак. Голландці мали таку перевагу, що за перемогу було соромно.

У паралельній грі Англія несподівано поступилася Ірландії. На початку гри ірландці забили м'яч, який виявився переможним. Лінекер і його партнери нічого вдіяти не змогли.
У другому турі Англія і Голландія з'ясовували, хто з них має стати першим невдахою. Міхелс нарешті випустив у стартовому складі Марко ван Бастена, який віддячив тренеру трьома голами. Гол престижу Робсона вже нічого не вирішував. 3:1 - і Англія вилітає.

  Марко Ван Бастен Англії забив тричі. Фото: Globallookpress
Марко Ван Бастен Англії забив тричі. Фото: Globallookpress

СРСР вимучив нічию із Ірландією. Британці відкрили рахунок на 40 хвилині, коли Велан поцілив у "дев'ятку" воріт Дасаєва. Гравці із зеленого острова ще двічі виходили сам на сам із радянським голкіпером. В одному із епізодів Ринат збив суперника ногами, але суддя не поставив пенальті. А у другому таймі Протасов легко реалізував у гол свій вихід на ворота голкіпера Боннера - 1:1.

Перші дві гри збірна СРСР проводила на фоні втоми

Збірна СРСР увімкнула швидкості тоді, коли вже ніхто не сподівався. Тренувальні навантаження знизили, і команда побігла. Третій тур розпочався із безкінечних атак радянських футболістів на ворота англійського голкіпера Вудса. Вже на третій хвилині Алейников відкрив рахунок. Згодом кілька нагод втратив Протасов. Несподівано Англія огризнулася голом Адамса. Ще за кілька хвилин лише штанга врятувала Дасаєва. Радянці розізлилися. Ще в першому таймі Михайличенко забив другий гол, а в другому Пасулько встановив остаточний результат - 3:1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євро-84 Платіні виграв самотужки

У паралельній грі Голландія висіла на волосинці. Ірландці тримали оборону й чекали свистка арбітра. Нічия виводила їх у півфінал. Але Вім Кіфт урятував майбутніх чемпіонів, забивши головою на 82-ій хвилині.

У півфіналах фаворитами вважалися ФРН та Італія. Але обидві програли. Німці й голландці повторили фінал Кубка світу- 1974. Тільки цього разу, пропустивши першою, перемогла команда Рінуса Міхелса - 2:1. Переможний гол Ван Бастен забив на 88 хвилині.

Італія більше години опиралася тотальному пресингу радянської збірної. Віаллі мав шанс забити головою, але врятував Дасаєв. Коли сили залишили молодих італійців, вони "попливли". Литовченко двічі влучав у Барезі, але з третьої спроби поцілив у ворота. Протасов елегантно перекинув Дзенгу - 2:0.

Фінальна гра не давала жодних підстав для занепокоєння. СРСР впевнено володів ініціативою, і гол був питанням часу. Однак в одній із голландських контратак Алейников, який заміняв дискваліфікованого захисника Кузнєцова, не встежив за Гуллітом - 0:1. Ми побігли відігруватися. Беланов влучив у штангу. А згодом забив свій диво-гол ван Бастен. Дасаєв, здається, не зрозумів, як м'яч залетів у ворота. Шанс урятуватися ще був, коли у карному майданчику воротар збив Гоцманова. Бєланов, який бив пенальті так, щоб м'яч здіймався у повітря, несподівано притиснув його до землі. Ван Брекелен легко парирував удар. Згодом Ігор зізнається, що ворота у Мюнхені йому здалися занадто низькими, й він вирішив не ризикувати. Так і закінчили – 0:2.

Воротар чемпіонів Ханс Ван Брекелен грав до наступного Євро. Там поступився Данії в півфіналі в серії пенальті. На Кубку світу двома роками раніше програв ФРН в 1/8 фіналу. загалом зіграв за збірну 73 матчі, що в ті роки було дуже багато. Зараз є членом спостережної ради в рідному ПСВ.

Ван Бастен тричі вигравав "Золотий м'яч"

Захисник ПСВ і збірної Нідерландів Беррі Ван Арле вибився із уявлень про колишніх футболістів. У 1992 році, маючи 30 років і нічого не вигравши ні на Кубку світу, ні на Євро, він закінчив кар'єру в збірній. Згодом прийшов на пошту й влаштувався листоношею.

– Грошей під час кар'єри я накопичив небагато й вони рано чи пізно закінчаться, – пояснював. На цій роботі Бері працює й досі.

Захисник Рональд Куман без особливого успіху дограв аж до Кубка світу-1994 в США, але трофеїв більше не вигравав. У 1989 році пройшов протоптаною стежиною із ПСВ в "Барселону", де грав до 1995 року. Згодом повернувся в Нідерланди, але вже у "Феєноорд", де відбігав ще два сезони.

Тренерська біографія виявилася насиченішою. Тут і "Аякс", "Бенфіка", ПСВ, "Валенсія", два англійських клуби – "Саутгемптон" і "Евертон". Ну і улюблена "Барселона", яку він тренує зараз. А між ними ще й була робота зі збірною.

Після Євро-88 Франк Райкаард перебрався в "Мілан", де провів найкращі роки кар'єри. Згодом повернувся в "Аякс". Тренував "Барселону" (виграв Лігу чемпіонів у сезоні 2006) й збірну Нідерландів. Після 2014 року оголосив про завершення тренерської кар'єри.

Захисник Адрі Ван Тіггелен грав за "Андерлехт" до 1991 року. Потім повернуся на батьківщину в ПСВ. Закінчив кар'єру в скромному Дордрехті. Тренував ще менш скромні клуби. Зараз працює скаутом "Спарти" з Роттердаму.

Півзахисник Гералд Ваненбург грав за ПСВ до 1993 року. Потім на два роки їздив у Японію а догравав у французькому "Канні" та "Мюнхені-1860". Був тренером "Мюнхена" та асистентом у кількох нідерландських клубах.

Півзахисник Арнольд Мюрен мав на час Євро 37 років. Однак саме він дав пас на Ван Бастена і той забив диво-гол у ворота Дасаєва. Кар'єру закінчив у 1989. Працював тренером кількох молодіжних команд "Аякса". Невдовзі Арнольду виповниться 70 років.

Хавбек Ян Ваутерс грав за "Аякс" до 1991 року. Потім три сезони виступав у "Баварії". Догравав у ПСВ. Рік 1997-98 тренував "Аякс". Потім був помічником кількох тренерів. Нині працює в системі "Феєноорда".

Міхелс помер після операції на серці

Після "Мехелена" старший брат Рональда Кумана – Ервін пограв по 4 сезони за ПСВ і "Гронінген". Зі збірною попрощався в 1994 році. Тренував на батьківщині з невеликим відрядженням до Угорщини, де в 2008-10 очолював національну збірну. Зараз тренує Оман.

За рік до Євро форвард Рууд Гулліт виграв "Золотий м'яч". Після "Мілану" один із творців перемоги на Євро пробував себе в "Сампдорії" та "Челсі". Згодом невдало тренував цей клуб. Тренера з нього не вийшло, бо він провалювався всюди, навіть у грозненському "Тереку". Останнє місце роботи – помічник Рональда Кумана в збірній.

Після Євро форвард Марко Ван Бастен тричі вигравав "Золотий м'яч" – у 1988, 1989 і 1992 роках. З 1993 по 1995 пробував залікувати травму, але змушений був завершити кар'єру Тренував Нідерланди на Євро-2008, але програв Росії в півфіналі. Згодом працював помічником тренера в АЗ та збірній.

Тренер Марінус Міхелс після Євро-92 закінчив кар'єру в збірній. Читав лекції з футбольної тактики. Помер у 2005 після операції на серці в бельгійському місті Алст.

Збірна Нідерландів більше ніколи не грала у фіналах Євро. Однак на Кубку світу-2010 "помаранчеві" дійшли до фіналу, де знову поступилися. Цього разу – збірній Іспанії.

Зараз ви читаєте новину «Чемпіон Європи-1988 все життя працює листоношею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі