субота, 08 серпня 2020 09:45

Це була остання крапля. Росіянин зізнався, як уряд змушував його підмінити допінг-пробу українки

Це була остання крапля. Росіянин зізнався, як уряд змушував його підмінити допінг-пробу українки
Віта Семеренко виграла золото в естафеті Олімпіади в Сочі. Фото ФБУ

Колишній глава Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков заявив, що до рішення публічно розповісти про те, що відбувається в російській антидопінгової сфері його підштовхнула спроба влади РФ підмінити в 2013 році результати досліджень української біатлоністки Віти Семеренко.

Про це він розповів виданню "Медуза".

"Я знав, що рано чи пізно про це розповім. Насправді поворотним моментом для мене було те, що Нагорних сказав підмінити пробу українки, зробити її брудною. Мене збісило:" Ну як же так, ви чого? Я під розстріли не підписувався, і в тортурах я не беру участь". Я ніколи не полював, не ловив рибу - я не можу, ці речі не для мене. І я, звичайно, ніколи в житті не змінював чисті проби на брудні", - сказав Родченков.

Він підтвердив, що замінити результати досліджень Семеренко його просив на той момент заступник міністра спорту РФ Юрій Нагорних. Таким чином російські спортсмени позбулися би конкурентки на Олімпіаді в Сочі в 2014 році.

За словами екс-керівника, йому "б яйця відірвали", якби він хоч раз підмінив чисту пробу на брудну.

У підсумку Віта Семеренко виступила в Сочі. У складі української збірної вона виграла золоту медаль в естафеті, а в одиночному розряді здобула бронзову медаль в спринті.

У листопаді 2017 року, після дискваліфікації отримала срібло російської біатлоністки Ольги Вілухіної, Семеренко перемістилася з третього на друге місце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віта Семеренко уникнула інтриг росіян і здобула срібну медаль в спринті

Родченков, який зараз живе в США, в травні 2016 року зізнався в підміні результатів аналізів, які були взяті у російських спортсменів під час зимових Олімпійських ігор в Сочі 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «Це була остання крапля. Росіянин зізнався, як уряд змушував його підмінити допінг-пробу українки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі