понеділок, 29 червня 2020 11:09

Бразилія вперше стала чемпіоном світу

Бразилія вперше стала чемпіоном світу
Пеле забиває свій другий гол в фіналі Кубка світу-1958 Фото: Allsport/Hulto

29 червня 1958 року в Стокгольмі пройшов фінальний матч Кубка світу між збірними Швеції та Бразилії. З рахунком - 5:2 перемогу святкували бразильці, в складі яких двічі відзначався 17-річний Пеле.

Фінал 1958 року, між Швецією і Бразилією, яка вимушена була спішно купувати сині майки, є рекордним за кількістю голів, забитих у фіналах Кубка світу - 7. Цей поєдинок подарував нам самого юного і самого вікового бомбардира - Пеле (17 років і 249 днів) і Лідхольм ( 35 років, 263 днів) відповідно.

Це був перший фінал, в якому зійшлися суперники з Європи і Південної Америки, перший (і поки єдиний), програний господарями (матч на "Маракані" офіційно фіналом не зважав), і перший в Європі, виграний не європейською командою.

За 8 років до фіналу в Бразилії був траур. Місцева команда поступилася званням чемпіонів світу на домашній першості Уругваю.

Я хотів втішити батька й сказав: "Не плач, я виграю його для тебе". Через п'ять років я вже грав за "Сантос", ще через рік - за збірну Бразилії, а ще через рік - у фіналі Кубка світу

"Мій батько був професійним футболістом. Однак він травмував коліно, і його кар'єра на цьому закінчилася, - згадував Пеле. - Я пам'ятаю чемпіонат світу 1950 року, коли Бразилія грала на "Маракані". Мені було 10 років. Батько і його друзі готували їжу для свята. Вони очікували, що бразильці стануть чемпіонами. Але наша збірна програла. Батько плакав. Всі плакали, але ж всього за годину до цього панувала атмосфера свята. Я нічого не розумів і запитав: "Тату, чому ти плачеш?" Він відповів: "Тому що Бразилія програла
чемпіонат світу". Я хотів його втішити і сказав: "Не плач, я виграю його для тебе". Через п'ять років я вже грав за "Сантос", ще через рік - за збірну Бразилії, а ще через рік - у фіналі Кубка світу.

У фіналі-1958 Швеція повела вже на четвертій хвилині після відмінного удару капітана Нільса Лідхольма, але перевагою скандинави насолоджувалися недовго - через 5 хвилин Вава зрівняв рахунок. На 32-й хвилині він знову відзначився в схожому ключі і перший тайм залишився за Бразилією - 2:1.

На 10-й хвилині другого тайму команда Феоли зміцнила перевагу завдяки блискучому голу Пеле. Він прийняв м'яч у штрафному майданчику, перекинув його через захисника і пробив повз безпорадного Калле Свенссона.

В середині другого тайму останні питання зняв Маріо Загало, так що гол Сімонссона за 10 хвилин до кінця матчу істотно на ситуацію вже не впливав. Втім, Пеле закріпив успіх перед фінальним свистком - 2:5.

Бразилія завоювала серця місцевих уболівальників своєю грою і щирою дружелюбністю за межами поля. Святкуючи тріумф, вони посилили це враження, зробивши коло пошани з шведським прапором. Привітати чемпіонів прибув король Густав IV, поруч з яким фотографи зобразили підлітка на ім'я Пеле, що плакав від щастя. Невдовзі цього підлітка також назвуть королем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завдяки Шовковському збірна України вийшла до чвертьфіналу Кубку світу

Відтоді Бразилія ще 4 рази перемагала в фіналі, ставши єдиною командою в світі – п'ятиразовим чемпіоном.

Зараз ви читаєте новину «Бразилія вперше стала чемпіоном світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі