субота, 07 вересня 2019 10:09

Брати Суркіси опинилися в центрі міжнародного корупційного скандалу

Брати Суркіси опинилися в центрі міжнародного корупційного скандалу
Братам Суркісам не вперше чути звинувачення в корупції

УЄФА впродовж 15 років перерахував близько 380 млн євро, призначених УАФ, офшорній компанії президента "Динамо" Ігоря Суркіса.

Про це повідомляє Der Spiegel.

Видання отримало в розпорядження записку для внутрішнього користування в УЄФА, яку склав 15 грудня 2016- го один з високопоставлених співробітників організації.

У записці зазначено, що УЄФА протягом 15 років платив гроші, призначені УАФ, офшорній компанії на Британських Віргінських островах. Компанія називалася Newport Management Limited. У записці підозрюється, що її контролював Ігор Суркіс.

З 2016-му УЄФА відвідував офіс "Динамо", щоб провести перевірку на відповідність клубу правилами фінансового фейр-плей. Тоді аудитори УЄФА виявили, що клуб фінансується третьою особою через офшори на Британських Віргінських островах - компанією Newport Management Limited.

Гроші УЄФА перераховувалися на той же рахунок, з якого співробітникам "Динамо" виплачувалася зарплата. Всього УЄФА провів платежі з 2002 по 2008 рік на суму 50 млн євро і ще близько 400 платежів в період з 2006 по 2016 рік на загальну суму 338,6 млн євро.

Між компанією Newport Management Limited і УАФ з 1999 року існує агентська угода, яка дає компанії повний контроль над фінансовими операціями асоціації.

Про те, що компанія Newport Management Limited належить Ігорю Суркісу, повідомляє у вироку Вищого суду в Лондоні в 2009 році.

Der Spiegel звернувся в "Динамо" з проханням прокоментувати цю ситуацію, але у відповідь отримав пояснення, що клуб пройшов численні перевірки з боку податкової служби України, аудиторів УЄФА та інших органів. Також кияни звинуватили видання в порушенні основних етичних принципів журналістики.

Пізніше клуб відповів на другий лист Der Spiegel, відхиливши підозри в незаконному привласненні грошей УЄФА, заявивши, що вони були необгрунтованими і маніпулятивними. Видання хоче провести особисту зустріч з Ігорем Суркісом, але вона буде можлива тільки після повернення президента з відпустки.

УЄФА підтвердив, що проводив всі платежі для УАФ компанії Newport Management Limited з 1999 по 2016 рік. Тільки в 2016-му союз усвідомив, що гроші перераховувалися тій же компанії, яка належить президенту "Динамо", після чого почав проводити платежі на рахунок УАФ в Україні.

Також є версія, що в 2015-му представник УАФ факсом попросив припинити проводити платежі на рахунок Newport Management Limited. Але факс, швидше за все, залишився без уваги УЄФА, гроші продовжували надсилати компанії Newport Management Limited.

Тільки в 2016-му УЄФА отримав письмовий запит від УАФ з проханням надсилати платежі на рахунок в Кіпрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Григорію Суркісу виповнилося 70 років

Брати Суркіси є власниками "Динамо" з 1993 року.

Зараз ви читаєте новину «Брати Суркіси опинилися в центрі міжнародного корупційного скандалу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі