субота, 11 серпня 2007 17:04

Блохін викличе на збір всіх найсильніших гравців

По збірній ми вже встигли скучити. Перемкнулися на чемпіонат, єврокубки і якось забули, що вже у вересні у відбірному турнірі Євро-2008 наступає ключовий момент...

Помилки, допущені в майбутніх матчах, виправити буде практично неможливо, і щоб їх виключити, команді Олега Блохина доведеться плідно попрацювати на найближчому зборі. Часу для якогось направленого тренувального процесу не буде, зате з"явиться можливість провести ретельний розбір польотів зустрічі у Франції (поговорити, схоже, є про що), знову зануритися в приємну для футболістів атмосферу Кончі-Заспи, а також зіграти товариський поєдинок з Узбекистаном, намічений на 22 серпня.

У якому складі вийде збірна на цей матч? Чи приїде Андрій Шевченко? Чи корисний взагалі спаринг з таким суперником? На ці і інші питання відповів головний тренер національної команди Олег БЛОХІН.


Плани

"Можливо, зіграємо з експериментами"

- Олег Володимирович, ви вже вирішили, якою буде збірна в найближчому контрольному матчі?


- На збір ми викликатимемо всіх сильних, а хто гратиме, хто не буде, подивимося вже на місці. Головне все одно інше - ми давно не бачилися, потрібно хоч би просто зібратися, обмінятися думками, отримати заряд емоцій. Я думаю, що приїзд в національну команду для будь-якого футболіста є певною подією. Подією не рядовим. А склад може бути не зовсім звичним. Подивимося.


- Шевченко, Воронін і інші легіонери теж приїдуть?


- Ще раз повторю - ми викличемо всіх. Виключення складає лише Євген Левченко. З півзахисником голландського "Гронінгена" розмовляв мій помічник Андрій Баль. Чемпіонат Нідрлангдів стартує тільки 17 серпня, тому його вирішили не викликати.


- Останнім часом часто говорять про вибір суперників для контрольних матчів нашої збірної. Для вас це має принципове значення?


- Побажання мати сильних супротивників, звичайно ж, існують, але ми ж не можемо внести корективи до ретельно розписаного календаря спарингів провідних європейських держав. У них все давно розплановано... А взагалі, хто вам сказав, що збірна Узбекистану - слабкий суперник?


- Я з вами згоден, але в цій зустрічі, напевно, важко буде перевірити ті ігрові ситуації, які виникли в Парижі і привели до двох провалів в центрі оборони...


- Поки не можу говорити про те, як збираються діяти узбеки, але якщо ми зустрічатимемося з англійцями або голландцями, адже ніхто не дасть гарантії того, що повторяться такі ж моменти.


- Так, але після поєдинку з французами ви говорили, що Русолу, Чигринському і іншим не вистачає таких матчів у внутрішньому чемпіонаті.


- Нічого не поробиш, в усякому разі скаржитися я не збираюся - кого дали, з тими і гратимемо. До речі, збірна Узбекистану по стилю може нагадувати грузинську команду, яка в нашому порядку денному на першому місці (8 вересня українці грають в Грузії, а 12-го - приймають Італію).Безумовно, спаринги з Англією і Францією, які ми проводили перед стартом відбірного турніру чемпіонату світу, пішли на користь, але тоді була зовсім інша історія.


Перспектива

"Гладкому ще потрібно пройти адаптацію"

-Олег Володимирович, як ви оціните загальний рівень форми кандидатів в збірну і її гравців на даний момент?


- В цілому непогано, але це не стосується київських динамівців, які виглядають непереконливо. У матчі з "Дніпром" вони побігали хвилин 25, а потім зупинилися. Це мене, звичайно ж, турбує.


- З кількістю українських футболістів в основних складах "Динамо" і "Шахтаря" поки все гаразд - проблеми з ігровою практикою, яку, здається, мають одиниці.

- Кандидатів багато, але нових імен як і раніше немає.


- А як же Олександр Гладкий?


- Але ж цього мало. Ось якби ще пара молодих футболістів так заграла, було б добре.


- Що знайшов себе в "Дніпрі" Андрія Воробея теж можна вважати знахідкою для збірній?


-- Не заперечуватиму, що Андрій виглядає переконливо, але Воробей в нашій обоймі знаходиться вже давно.


-- Олексій Белік, до речі, теж. Його плануєте викликати?


- Ні.. Ми повинні викликати тих, хто зараз грає. Грає Гладкий, значить, пробуватимемо його. Правда, існує проблема молодіжної збірної, у якої свої інтереси, але ми її якось вирішимо.


- У Європі, здається, таких непорозумінь просто не існує - інтереси національної збірної над усе!


- Я з вами згоден. Проте потрібно ухвалювати зважене рішення. Не можна ж брати гравців з молодіжної збірної для лавки запасних.


- Гладкого порівнюють з Гердом Мюллером. Не рано?


- Я не звертаю особливої уваги на те, як він забиває голи. Головне, що він це робить справно. Таку стабільність потрібно тепер утримати.


- У збірній нападаючому "Шахтаря" доведеться конкурувати за місце в складі в першу чергу з Шевченком і Вороніним. Потягне?


- Давайте не бігтимемо попереду паровоза. Потрібно подивитися, як він адаптується в колективі, пристосується до нашої гри. Можна блискуче грати в клубі, але абсолютно ніяк в збірній. Рівень набагато інший.


- У нас такий приклад вже є -- Сергій Назаренко...


- Приклад не зовсім коректний, але я, якщо чесно, втомився про це говорити. Про Назаренко мені весь час нагадують ваші колеги. У одній з телепередач навіть сказали, що півзахисник "Дніпра" своєю грою передає привіт Олегу Блохіну. Спасибі, звичайно, але від Сергія ми ніколи не відмовлялися і як і раніше на нього розраховуємо.


- Вдалі виступи дніпропетровців на старті сезону розширять колонію "Дніпра" в збірній?


- Та ми і так забираємо у Олега Протасова майже всіх українців!


- Захисник донецького "Металурга" В"ячеслав Чечер, якого зараз всі хвалять, не виходив на тренерський штаб збірної з проханнями про амністію?


-- Якщо він добре грає, то правильно роблять, що хвалять, але я поки не бачив якихось кроків з його боку, щоб змінити свою думку. Нікому з тренерів він не дзвонив, інтерв"ю його я теж не зустрічав.


Контраст

"Різницю видно навіть по телевізору"

- Олег Володимирович, наскільки пильно ви стежите за матчами чемпіонату України?


- Дивлюся практично всі телетрансляції.


- І які враження?


- Перше, що не можна не відзначити, це, звичайно ж, невдалий старт "Динамо". Втім, найголовніше, щоб обидва наші гранди потрапили в Лігу чемпіонів...


Загальний рівень першості не вражає, оскільки нові кандидати в збірну, що б ми не говорили, практично не з"являються і як і раніше базуються в одних і тих же командах. У чемпіонаті СРСР була трішки інша ситуація. Тоді для збірної можна було знайти футболіста не тільки в Москві і Києві, але і в Ташкенті, Тбілісі і Ростові. Не всі могли заграти на високому рівні, але вибір був просто шикарний...


- Після того, як перемикаєте канали на російський чемпіонат, різницю відчуваєте?


- Думаю, що вона помітна всім.


- Як виглядають представники нашої збірної в Прем"єр-лізі Росії?


- Там їх теж небагато. Анатолій Тимощук стабільно грає за "Зеніт", забиває, а Максим Калиніченко виходить за "Спартак" не так часто.


- У останніх матчах у складі іншого "Спартака" - з Нальчика - добре виглядає Сергій Пилипчук. Ви за ним стежите?


- Ми з помічниками стежимо за всіма... А Пилипчука переглядали ще в "молодежці", знаємо його сильні якості. Я ще раз хочу підкреслити, що в клубах і збірній абсолютно різний рівень гри, і не всі можуть йому відповідати. Ми будемо тільки раді, якщо в збірній заграє Пилипчук або хтось інший. Із виду постараємося нікого не упустити. Головне, щоб була стабільність. Не два-три вдалі поєдинки, а надійна гра впродовж тривалішого відрізка.


Відпустка

"Був би сервіс - поїхав би до Криму"

- Олег Володимирович, минулого літа вам було не до відпустки. Цього року вдалося погрітися на сонечку?


- Вдалося. Відпочивали з сім"єю в Туреччині, мої знову туди поїхали. Із задоволенням відправився б до Криму, який по своєму клімату виглядає переважнішим варіантом, але турецький сервіс кращий.


- У відпустці вдалося відпочити від футболу?


- Куди там (сміється)! То фотографії, то інтерв"ю відволікали. Відпочиваючі весь час бесіду зав"язували. Втім, без футболу мені все одно ніяк...


За матеріалами www.komanda.com.ua.


Зараз ви читаєте новину «Блохін викличе на збір всіх найсильніших гравців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі