неділя, 29 вересня 2019 20:11

Блискавичний син адвентистів. Усейн Болт бігав за межею людських можливостей

Зараз у Катарі проходить чемпіонат світу з легкої атлетики. Розповідаємо про одного з брендів цього виду спорту.

Усейн Болт - один з найпопулярніших спортсменів сучасності і найпопулярніший легкоатлет у світі. Ямайський спринтер є найшвидшою людиною на планеті, чинним рекордсменом з бігу на 100 і 200 м, дев'ятиразовим олімпійським чемпіоном, десятиразовим чемпіоном світу.

Болт не просто один із самих неймовірних спортсменів в світі. Своїми результатами ямайський спринтер показав, що немає межі людським можливостям. Хто знає, можливо його неймовірні 9,58 секунд, показані в 2009 році в бігу на 100 метрів коли-небудь і будуть перевершені іншим "суператлетом", але чомусь здається, що це буде зовсім не скоро. Усейн Болт поєднує в собі всі якості, необхідні чемпіону: працьовитість, талант, збалансовані антропометричні дані, ну і звичайно ж неймовірну харизму і чарівність, завдяки яким він підкорив серця мільйонів любителів "королеви спорту".

Усейн Болт народився 21 серпня 1986 року в селі Шервуд-Контент на півночі Ямайки. З самого дитинства Болт був дуже рухливою дитиною. Одного разу його батьки навіть пішли до лікаря на консультацію. Про це згадує рекордсмен в своїх мемуарах: "Я постійно снував туди-сюди, кудись дерся. Мама сказала лікарю: "Напевно, з ним щось не так". А лікар відповів: "Та ні, просто він гіперактивний". Майбутній чемпіон ріс в суворій і інтелігентній родині. Його мати Дженніфер - прихожанка Церкви адвентистів сьомого дня, добра і спокійна жінка. Батько Уелслі - прихильник суворої дисципліни. У родині Болта дуже велике значення мало повагу. У Болта є брат і сестра.

У дитинстві Болт був шанувальником крикету. Він грав у місцевій команді і мріяв тільки про кар'єру гравця в крикет. Також Болт був не байдужий до футболу. Одного разу під час гри в крикет, на нього звернув увагу тренер з легкої атлетики Пабло Макнейл. Уже тоді юний спортсмен відрізнявся серед однолітків швидкісними якостями. Тренер порекомендував Болту перейти в легку атлетику і той не довго думаючи змінив крикет на бігову доріжку і шиповки. Правда деякий час спортсмен поєднував ці два види спорту.

Дебют Болта на міжнародних легкоатлетичних змаганнях відбувся в 2001 році на 30 регіональних іграх CARIFTA (змагання проводяться за підтримки Карибської асоціації вільної торгівлі з 1972 року). 16-річний Усейн виграв дві срібні медалі на дистанціях 200 і 400 метрів. В цьому ж році Болт дебютує у юніорській збірній Ямайки на Чемпіонаті світу в Дебрецені, де зумів вийти в півфінал на дистанції 200 метрів, при цьому показавши свій кращий результат 21,73 с. А вже в наступному році на чемпіонаті світу серед юніорів в Кінгстоні Усейн Болт став першим на дистанціях 200 і 400 метрів. У 2002 році на церемонії нагородження кращих легкоатлетів світу спринтер переміг в номінації "Висхідна зірка". До 2004 року Болту немає рівних на юніорських змаганнях. Де б він не виступав, він неодмінно фінішував раніше своїх суперників.


У 2004 році Усейн Болт поступово переходить з юніорського в спорт вищих досягнень. Його новим тренером стає Фіц Коулмен, а сам спортсмен вперше бере участь в Олімпійських іграх. Дебют виявився невдалим, оскільки незадовго до Ігор у Болта була травма, яка не дозволила йому якісно підготуватися до змагань. В результаті ямаєць не зміг вийти в півфінал на дистанції 200 м.


24 червня 2007 року став історичним днем для Усейна Болта. Ямайський спринтер встановив свій перший світовий рекорд. На чемпіонаті Ямайки Усейн Болт пробіг улюблену 200-метрівку з результатом 19,75 с. І це в віці 20 років. У серпні спортсмен взяв участь в чемпіонаті світу в Осаці, де виграв 2 срібні нагороди на дистанціях 200 м та естафеті 4Х100 м.

 

Світове визнання прийшло до Усейну Болту на Олімпійських іграх в Пекіні в 2008. Спринтер взяв участь в 3 дисциплінах, і в трьох святкував перемоги. При цьому дистанція 100 м була для нього практично нова. Адже до Ігор в Піднебесній Болт лише кілька разів взяв участь в цій дисципліні.

Перше олімпійське золото спортсмен виграв саме на 100-метрівці. Більш того, Усейн Болт побив світовий рекорд, показавши результат 9,69 с і став першим представником Ямайки - олімпійським чемпіоном у бігу на 100 м. З новим світовим рекордом Болт фінішував і на дистанції 200 м. Його результат - 19,30 с. Третє золото ямайці виграли в естафеті 4Х100 м. І тут не обійшлося без світового рекорду - 37,10 с.

За видатне досягнення на Олімпійських іграх в Лондоні Усейн Болт був визнаний кращим легкоатлетом - чоловіком 2008 року в світі. Але, як виявиться пізніше - це було тільки сходження на Олімп неймовірної "людини-блискавки".

 

У 2009 році спортсмен повторив олімпійський тріумф на чемпіонаті світу в Берліні. Де також приніс збірній Ямайки 3 золотих медалі. Як і в Пекіні, Болту знову вдалося перевершити світовий рекорд. Правда на цей раз, свій же. 16 серпня Усейн Болт покращив результат на дистанції 100 м, показавши неймовірні 9,58 с. Через 4 дні спринтер побив рекорд і на 200-метрівці - 19,19 с. За підсумками сезону Болт знову був визнаний кращим легкоатлетом року за версією IAAF.


На Олімпійські ігри в Лондон Усейн Болт прибув в якості головного фаворита і був одним з найпопулярніших спортсменів на змаганнях. Цього разу спортсмен не дозволив собі помилок і впевнено фінішував першим у всіх трьох дисциплінах, в яких взяв участь. Так спортсмен став шестиразовим олімпійським чемпіоном. Ямаєць став другим в історії легкої атлетики спринтером, якому вдалося двічі поспіль виграти олімпійське золото на дистанції 100 м. До нього це зміг зробити лише легендарний Карл Льюїс.



Ставши шестиразовим олімпійським чемпіоном, Болт і не думав вішати шиповки на цвях. Йому було всього 26 років. Тому ямаєць вирішив будь-що-будь взяти участь в Олімпійських іграх в 2016 році, які вперше в історії пройдуть в Латинській Америці - Ріо де Жанейро.

У 2013 році Болт продовжив збирати золоті нагороди на всіх стартах, в яких брав участь. На чемпіонаті світу в Москві Усейн Болт практично 24 години на добу був в епіцентрі журналістів та вболівальників. Пильна увага оточуючих не завадила Болту виграти 3 золотих нагороди змагань і стати 8-разовим чемпіоном світу.

У 2015 році чемпіонат світу з легкої атлетики проходив в Пекіні. Як і в 2008 році, де Болт виграв золоті медалі на Олімпійських іграх в столиці Піднебесної, Усейн знову розвіяв міфи про те, що йому хтось може скласти конкуренцію. Спочатку бігун виграв золоту медаль у бігу на дистанції 100 м, а через кілька днів став найкращим на двохсотметрівці.

У 2016 році на Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро Усейн Болт втретє підтвердив, що він є найшвидшою людиною на землі. У Бразилії ямайський спринтер повторив досягнення Пекіна і Лондона і знову став кращим у бігу на 100 і 200 метрів, а також в естафеті 4х100 метрів. Ще до Ігор Болт заявив, що змагання в Ріо будуть останніми в його професійній кар'єрі. За 12 років Усейн виграв 9 олімпійських золотих медалей, ставши третім легкоатлетом після Карла Льюїса і Пааво Нурмі, яким підкорилося це досягнення.

Крім легкої атлетики, Болт захоплюється футболом. Його улюбленою командою є "Манчестер Юнайтед".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фінал чоловічого спринту на чемпіонаті світу. П'ятеро вибігли із 10 секунд

Болт є одним з найбагатших спортсменів у світі. У 2013 році він повторно уклав контракт з фірмою "Puma". Згідно з угодою, співпраця Болта зі спонсором буде довічним. По завершенні спортивної кар'єри ямаєць буде отримувати близько 4 млн доларів на рік.

Зараз ви читаєте новину «Блискавичний син адвентистів. Усейн Болт бігав за межею людських можливостей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі