середа, 21 квітня 2021 21:00

Баскетбольна Суперліга легко поборола міжнародну федерацію

Баскетбольна Суперліга легко поборола міжнародну федерацію
У баскетболі Суперліга існує 20 років. Фото: Euroleague Basketball

Ідея створення Суперліги в футболі провалилася. Але є види спорту, де подібний турнір вважається головним змаганням, а міжнародна федерація не має ніякого впливу.

До 2000 року головний баскетбольний турнір Європи організовувало регіональний підрозділ ФІБА, але його формат і комерційні результати влаштовували далеко не всіх. Головним каменем спотикання був розподіл путівок в основний раунд - прив'язаний, як і в футболі, до таблиці коефіцієнтів країн і результатів кожного наступного розіграшу національного чемпіонату. Повідомляє "Трибуна".

Зміни назріли, коли повз Євролігу ФІБА послідовно пролетіли "Панатінаїкос" (в баскетболі грецькі гранди - одні з найуспішніших клубів континенту) і "Барселона". При цьому кількість місць, зарезервованих під балканські та російські команди, різко перестало відповідати рівню клубного баскетболу в цих регіонах.

Дійшло до того, що в 2000-му "Пао" взяв останню класичну Євролігу ФІБА, зустрівшись до "Фіналу чотирьох" лише з одним дійсно касовим опонентом - "Реалом".

Як і в футболі, розкол ініціювали італійські та іспанські клуби - "Реал", "Барселона", "Басконія" (стабільна третя сила піренейського чемпіонату, яка грає в одному з найбільш містких залів всього європейського баскетболу) . Апеннінські топи примкнули до комерційного надтурніру відразу.

А перший же його розіграш виявився настільки вдалим, що через рік Євроліга спокійно відбила у ФІБА тих, що сумнівалися: "Панатінаїкос", "Маккабі", ЦСКА і турецькі команди на чолі з "Ефесом".

Весь час свого існування Євроліга (саме так називається баскетбольна Суперліга, штаб-квартира якої базується в Іспанії) сміливо експериментувала зі складом учасників. Ще років вісім-десять тому в нього могли увійти прості смертні - на кшталт клубів з Польщі, України або Хорватії, - а для особливо стражденних навіть існувала кваліфікація.

Але пізніше від цієї практики організатори, приватна контора під назвою Euroleague Basketball, відмовилися. Адже чемпіони маленьких по баскетбольним мірками країн практично завжди виявлялися неконкурентоспроможними в битвах з грандами, а матчі за участю команд-попелюшок з топ-чемпіонатів генерували мінімальний глядацький інтерес.

Сьогодні фундаментом Євроліги є 11 клубів-засновників - вони мають з турніром довгострокові угоди про співпрацю і грають в кожному наступному розіграші незалежно від результатів національних чемпіонатів. Це іспанське тріо "Реал" - "Барселона" - "Басконія", грецькі "Олімпіакос" і "Панатінаїкос", італійський "Мілан", турецькі "Ефес" і "Фенербахче", литовський "Жальгіріс", ізраїльський "Маккабі" і російський ЦСКА .

Крім усього іншого, ці клуби є членами ради акціонерів Євроліги, і жодне важливе рішення не може бути прийнято без їх згоди.

Решта сім путівок в регулярний чемпіонат Євроліги, в якому 18 команд грають за класичною двоколовою системою "матч вдома - матч на виїзді", а чемпіона визначають в плей-офф і "Фіналі чотирьох", розподіляються трьома способами. Частина дістається найкращим командам попереднього розіграшу Єврокубка (це другий за значимістю європейський баскетбольний турнір, який теж не підкоряється ФІБА), частина - не входять в число команд-засновників топів з найсильніших національних чемпіонатів (Іспанія, Німеччина, Росія і Адріатична ліга, де грають всі балканські гранди), а ще частина - розподіляється у вигляді уайлд-кард.

Саме третім способом в 2013 році в Євролігу потрапив український "Будівельник" - правда, тільки на один сезон.

Але долю конфлікту, який в уповільненій формі триває донині, вирішили гроші. Коли чиновники з ФІБА викотили грандам призовий фонд своєї Ліги чемпіонів (5,2 мільйона євро на всіх і 500 тисяч для переможця), ті тільки посміялися - а через кілька тижнів підмахнули десятирічну угоду з Євролігою, яка привела дійсно серйозного партнера в особі американської компанії IMG .

Усвідомивши, що воювати з засновниками Євроліги просто безглуздо, ФІБА стала тиснути на учасників Єврокубка - але теж без особливих успіхів. Через два роки після початку протистояння французькі і німецькі клуби, які стали під загрозою санкцій на сторону чиновників, повернулися в орбіту Euroleague Basketball, а до усунень і дискваліфікації справа так і не дійшла.

https://gazeta.ua/articles/sport/_real-mozhut-ne-dopustiti-do-yevrokubkiv-doki-prezidentom-bude-peres/1027340

На противагу баскетболу футбольна Суперліга проіснувала два дні. З неї під тиском уболівальників вийшли 6 англійських команд. Першими акцію протесту проти Суперліги влаштували вболівальники лондонського "Челсі".

Зараз ви читаєте новину «Баскетбольна Суперліга легко поборола міжнародну федерацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі