четвер, 05 квітня 2007 13:05

Баскаков визнав помилку і взяв провину на себе

 

Арбітра першого чвертьфінального матчу Ліги чемпіонів між італійським "Міланом" та німецькою "Баварією" Юрія Баскакова, 42 роки, представники "Баварії" критикували ще до гри. Вони пам"ятали про торішню виїзну поразку від "Мілана" у 1/8 фіналу за суддівства іншого російського арбітра - Валентина Іванова.

Вівторковий матч закінчився внічию - 2:2. Баскаков на 84-ій хвилині Баскаков призначив пенальті у ворота "Баварії", після якого "Мілан" вийшов уперед. Після повернення Баскакова до Москви з ним побесідував кореспондент "Советского спорта".

Читали, що про вас говорили високі чини "Баварії" до матчу?

- Ні. Перед матчем взагалі намагаюся пресу до рук не брати. Прилетіли до Мілана напередодні гри і у супроводі представника італійської футбольної федерації відвідали "Ла Скалу", собор Дуомо.

І все таки процитую спільну заяву панів Руменігге і Хенесса, відомих у минулому футболістів, а нині - керівників "Баварії". "Баскаков - жахливий вибір. Торік у Мілані нас погано відсудив інший росіянин Валентин Іванов, який потім підтвердив свою кваліфікацію у матчі Кубку світу Португалія - Нідерланди. Чому нам знову прислали російського арбітра, який до того ж не має багатого міжнародного досвіду?" Як вам?

- Нехай кажуть, що хочуть. Мені, відверто, все одно.

Тобто істерика "Баварії" не мала на вас впливу?

- Жодного.

Як відпрацювали?

- Вважаю, нормально. Ця оцінка, безумовно, не розповсюджується на епізод у кінці матчу, коли я призначив пенальті у ворота "Баварії" після зіткнення Кака та Лусіо. Як я бачив цей епізод, так і прийняв рішення - пенальті! На полі навіть не сумнівався - спочатку Лусіо ударив у ногу Кака і тільки потім вибив м"яч на кутовий. Повторюся, сумнівів не було - навіть у той момент, коли німці почали протестувати.

Коли зрозуміли, що помилились?

- Повтор епізоду побачив тільки у готелі. Після матчу суддівський спостерігач англієць Еллерей натякнув: він схиляється до того, що я помилився, призначивши пенальті. Потім поговорив з членом суддівського комітету УЄФА Миколою Левніковим. Його думка була схожою з точкою зору Еллерея. Микола Владиславович, до речі, сказав, що за винятком одного епізоду суддівство йому дуже сподобалося. Я помилився з призначенням пенальті - сам це визнаю. Але провину беру на себе.

Якщо німці до матчу вас так пресували, цікаво дізнатися, що відбувалося після нього.

- Нічого. Усі поводили себе коректно. Подякували за гру, подарували сувеніри.

Ще один цікавий епізод - як тільки ван Буйтен зрівняв рахунок у доданий час, на вас накинувся Гаттузо - півзахисник "Мілана" вимагав показати йому годинник. Камера не відстежила момент - що ви йому відповіли?

- Показав годинник. Я додав три хвилини до другого тайму, і коли забили німці, до закінчення компенсованого часу залишалося 10 секунд. Але навіть якби час сплив, я б дав "Баварії" можливість завершити атаку - така рекомендація УЄФА діє уже досить давно. Так що Гаттузо заспокоївся, подивившись на годинник.

Коли вам скажуть оцінку Еллерея?

- Через три-чотири дні. Але ілюзій я не маю: навряд чи вона буде високою.

Перспективи у цьому розіграші Ліги чемпіонів?

- Туманні. Але ще раз повторю - провину ні на кого перекладати не збираюсь. Ця помилка тільки моя.

Зараз ви читаєте новину «Баскаков визнав помилку і взяв провину на себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі