четвер, 19 березня 2015 12:28

Арбітр, який нікому не подобається: хто судитиме матч "Динамо" - "Евертон"

Арбітр, який нікому не подобається: хто судитиме матч "Динамо" - "Евертон"
Деніз Айтекін - типовий німецький арбітр нового покоління, з абсолютним знанням правил футболу

Матч-відповідь 1/8 фіналу Ліги Європи між київським "Динамо" та англійським "Евертоном" розсудить німецька бригада арбітрів на чолі з Денізом Айтекіном. Пропонуємо вам ближче познайомитися з манерою роботи рефері, якого вважають нефартовим для українських клубів.

Деніз Айтекін - арбітр, який не подобається ні гравцям, ні уболівальникам, ні тренерам - ось що більш-менш чітко характеризує його, втім, як суддю вищої проби. Зазвичай, після його матчів незадоволені обидві сторони, але от назвати це позитивною чи негативною якістю ніяк не можна. Просто він такий, який він є, і з цим потрібно змиритися.

Хуанде Рамос після матчу з "Базелем" у Дніпропетровську був украй небагатослівний, але те, що він сказав, досить точно охарактеризувало почуття багатьох українських уболівальників того вечора.

"Мене дивує, що в Європі арбітр призначає такий пенальті і вирішує тим самим результат цілого протистояння, коли розгортається цікавий захоплюючий матч".

І це, мабуть, найбільш дипломатичний посил у бік рефері, але, напевне, Денізу Айтекіну від того ні холодно, ні жарко. Холодний, педантичний. Характер нордичний, витриманий. Типовий німецький арбітр нового покоління, з абсолютним знанням правил футболу. Тільки от ідеального рефері на світі як не було, так і немає.

Айтекін для пострадянського футболу взагалі не надто фартовий суддя. Крім тодішнього матчу "Дніпра" відразу пригадується гра киян проти "Валенсії" на "Местальї", де в української команди практично не було жодних шансів. Сам Айтекін тоді відзначився лише трохи прихильнішим ставленням до господарів, але не більше того - втім, "Динамо" якраз після цієї гри вилетіло з Ліги Європи.

Ще для багатьох червоним кольором горить гра того ж "Зеніту" проти "Аустрії", коли Айтекін все ж несправедливо вилучив Алекса Вітцель за смішний фол у центрі поля - і запустив механізм вильоту пітерського клубу з Ліги Чемпіонів.

Варто визнати, що Айтекін, як і будь-який інший суддя, любить помилятися, і іноді це трапляється на рівному місці. Можливо, не вистачає досвіду - судить він на вищому рівні менше десяти років, та й до граничного суддівського віку йому ще вкрай далеко. Що характерно, сам же Айтекін, навіть визнаючи свої помилки, категорично проти відеоповторів: судді, на його думку, повинні бути активними гравцями на полі, а тому максимум, що можна впроваджувати - це систему визначення голів.

У своїй же першій грі у першій Бундеслізі він виписав жовту картку українцеві - Андрій Воронін у 2008-му непогано грав за "Герту", ​​і як раз він потрапив під роздачу (було виписано 6 жовтих карток) від молодого арбітра. Але той же "Кіккер" оцінив дебют молодого рефері позитивно - виставив йому високі 2,5 бала, і побажавши йому і далі гнути свою лінію на полі. Взагалі, варто визнати, що в Айтекіна серед всіх його достоїнств (можливо, потрібно взяти це слово у лапки) на першому місці - принциповість.

У матчі "Санкт-Паулі" - "Гамбург" в одного з лайнсменів кинули, і судячи з повторам - не влучили пластиковим стаканчиком з пивом, так Айтекін забрав команди з поля і достроково закінчив матч, хоча дев'ять з десяти суддів просто б дограли зустріч до кінця. А вже через рік він видав дві жовті картки Саболчу Хусті за те, що він зняв футболку і побіг відзначити забитий м'яч зі своїми вболівальниками. До завершення гри залишалося приблизно 30 секунд, але це не завадило Денізу вилучити футболіста - на обличчя строге проходження не духу гри, а букві закону.

Людині, яка у 18 років судила в Беціркслізі (сьомий-восьмий дивізіон в Німеччині) для того, щоб зараз працювати на європейському рівні, потрібно було проявити небачену вправність саме зі знання правил футболу і за вмінням триматися на своїй хвилі навіть при найскладніших матчах. І він це зробив з блиском, ставши улюбленим учнем знаменитого Манфреда Дольфеля, який зміг проштовхнути свого улюбленця вгору по кар'єрних сходах.

Додамо, що матч "Динамо" - "Евертон" розпочнеться о 20:00. На "Олімпійському" очікують аншлаг, тому приходіть на стадіон завчасно.

Зараз ви читаєте новину «Арбітр, який нікому не подобається: хто судитиме матч "Динамо" - "Евертон"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі