середа, 05 квітня 2017 21:00

Андрій Шевченко розповів про свій найбільший жах

Легендарний нападник України, а сьогодні її тренер – Андрій Шевченко. Колишній зірковий форвард "Мілану" й "Челсі у інтерв'ю sport.pl згадує Євро-2016 і матч зі збірною Польщі яку тренував Єжи Енгель, роз'яснює чи мають шанс в українській збірній гравці польської Екстракласи, розповідає, що жах із Єжи Дудеком в головній ролі не дозволяє йому спокійно спати.

  Я поставив завдання змінити повністю гру збірної України — Андрій Шевченко
Я поставив завдання змінити повністю гру збірної України — Андрій Шевченко

Ви задоволені грою української національної команди в поточній кваліфікації КС? Після невдалого Євро- 2016 ви стали обличчям революції збірної, яка поки асоціюється з болем.

Я поставив завдання змінити повністю гру нашої команди. Завжди хотів мати перевагу у володінні м'ячем та збалансувати тактичний малюнок. Простіше кажучи, я хочу, щоби гра в захисті й нападі відповідала найкращим світовим зразкам. Ми, по можливості, повинні атакувати й у захисті діяти мудро.

На даний момент виходить по-різному. Ви зіграли внічию з Ісландією і Туреччиною, а в останньому турі поступилися Хорватії.

Зустрілися з дуже сильним суперником, на додаток – на його полі. У нас були проблеми, особливо в першій половині гри, але навіть тоді ми створювали гольові ситуації. Хорватія грала добре, як це робить завжди. Після перерви ми взяли на себе ініціативу, могли б навіть довести матч до нічиєї. Але це не спрацювало. Ця гра стане нам у пригоді. Ми будуємо нове уявлення, новий стиль. Хто буде їхати в Росію, вирішиться тільки восени.

Ліками від хвороби мають бути молоді таланти, яким пан дасть шанс?

Я перевірив багато хлопців в чотирьох осінніх матчах. П'ятеро дебютували в збірній. На такому рівні це чимало. Хочемо стати ще сильнішими, потребуємо гравців нової генерації з новою ментальністю, без комплексів і з голодом до перемог. Шукаю резерви в свідомості українців. Проте, у мене така ж проблема, як і всіх інших тренерів. Я не працюю з моїми гравцями кожен день. Я бачу їх тільки на зборах.

Потребуємо гравців нової генерації з новою ментальністю, без комплексів і з голодом до перемог

Польський тренер Адам Навалка каже, що немає ніяких проблем окрім вирішення завдань.

Я згоден, але деякі проблеми не можуть бути вирішені. Ось, наприклад, зимова перерва. Три місяці це занадто довго. Таким чином, перше, що я повинен був зробити в тренувальному таборі – дати зігратися збірникам.

Оскільки ви згадали "свіжу кров" в українській збірній, що ви думаєте про Володимира Костевича з "Леху" і Артема Путівцева з "Термаліки"? Переглядає пан гравців, які грають в нашій лізі?

У мене є список всіх українців, які перебувають за межами нашої країни. Я знаю, що Костевич і Путівцев роблять хорошу роботу в Польщі. І якщо будуть і надалі розвиватися й мати своє місце в складі, отримають шанс. Нехай про це знають.

Це правда, що Костевич був близьким до виклику вже на матч з Хорватією?

Я запросив тих, кого хотів. Але стежимо за багатьма.

Невдале Євро було точкою відродження для України? Під час турніру я провів з кілька днів поруч із командою. Спілкувався з Андрієм Ярмоленком, Анатолієм Тимощуком, українськими журналістами. Ще до початку Євро вони говорили, що збірна в кризі. Бракувало гарної атмосфери, тренера Михайла Фоменка гравці не поважали, деякі виконавці просто виглядали слабо.

Євро для нас був великим провалом. Скажу просто: це ганьба, що збірна першою вибула з турніру. Це мені боляче дивитися, що відбувається з цією командою, слухати коментарі розчарованих прихильників. Критика була дуже різкою. Було дуже важко почати роботу в таких умовах, при такій атмосфері.

Хорватія грала добре, як це робить завжди. Після перерви ми взяли на себе ініціативу, могли б навіть довести матч до нічиєї. Але це не спрацювало

Але ви прийняли виклик. Робота тренера є найважчим матчем у вашій кар'єрі?

Мабуть, так. Тим більше, що наш тренерський штаб майже не мав часу, щоб виробити тактику і схеми, бо наступний матч прийшов дуже швидко. Проте, я не хочу більше говорити про це. На даний момент ми йдемо в правильному напрямку, це бачать уболівальники, які нас гаряче підтримують.

Чи впливає на кризу українського футболу війна, яка триває від 2014 року? Тобто майже три роки.

Звісно, що цей конфлікт вплинув на нас, особливо на рівень нашої прем'єр-ліги. Але не тільки це – змінилося життя багатьох клубів, і навіть національної збірної. Усім дуже важко. Але що ми можемо зробити? Такий виклик часу і ми маємо його прийняти.

Як ви оцінюєте виступ збірної Польщі на Європи-2016?

Мушу зізнатися, ваша збірна мені сподобалася.

Вихід до чвертьфіналу в Польщі сприйняли, як великий успіх. Але самі гравці знають, що могли досягти більшого.

Не нарікайте на долю. Це ваш перший успіх за багато років. Мені подобалася гра поляків. Ще в групі ви демонстрували високий рівень. Вийшли з неї без жодних проблем. У наступних стадіях треба зберігати концентрацію до останніх секунд, бо один удар міняє долю матчу. Саме цього вам забракло. Однак зараз збірна Польщі виглядає сильнішою, ніж була на Євро.

Деякі проблеми не можуть бути вирішені. Ось, наприклад, зимова перерва. Три місяці це занадто довго

Невже настільки сильною, як збірна Єжи Енгеля, яка переграла Україну в Києві. Ви грали проти тієї збірної в 2000 році.

То був невдалий період для нашої команди. Пам'ятаю, що поляки мали молоду гарну команду. Несподівано обіграли нас у Києві - 3:1. У Хожуві ми звели гру до нічиєї 1:1, але що з того? Польща тоді була просто сильніша.

Що запам'яталося пану з тих матчів?

Що вдалося забити. Зіркою Польщі тоді був Емануель Олісадебе. Не задумувався про його походження. На полі всі були рівними.

Пан програв полякові ще раз. В Стамбулі влітку 2005, коли зустрівся з "Ліверпулем" у фіналі Ліги Чемпіонів. Фанати "Мілану" досі пам'ятають нереалізовану вами нагоду на 118 хвилині гри.

Повинен був забивати й не мав жодних сумнівів у тому. Згодом багато разів переглядав повтор того моменту. Дійшло до того, що той момент мені снився. Я, м'яч і голкіпер "Ліверпуля" Дудек. Щоразу пробував забити уві сні й щоразу воротар парирував. Це був справжній жах.

Після тої гри Дудек став героєм в пантеоні слави Ліги Чемпіонів.

Він заслужив це своєю грою того дня. Грав фантастично. Стрибки Дудека в серії пенальті стали легендою. Парирував і мій останній удар. Попри це, зараз із Єжи ми є колегами. Шаную його не лише як гарного воротаря, а як приємну людину.

Зараз найкращим польським гравцем є Роберт Левандовський. Вам подобається стиль його гри?

Я з повагою ставлюся о Роберта і його кар'єри. Запам'ятався мені своєю грою за "Боруссію" з Дортмунда. У Мюнхені він піднявся на новий рівень. Забиває, як шалений. І це в найсильнішій після Англії лізі світу. Хлопець є зіркою цієї ліги.

Колишній тренер "Челсі" Авраам Грант якось сказав, що Левандовський є найкращим форвардом світу.

Одним із найкращих точно. Бо є лідером не лише в "Баварії", а й у збірній Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фаза гри

Зараз ви читаєте новину «Андрій Шевченко розповів про свій найбільший жах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі