неділя, 09 лютого 2020 20:11

Андрій Шевченко був нічним жахом "Інтера"

Сьогодні в Мілані буде зіграно - старт о 21:45 за Києвом - дербі між "Інтером" та "Міланом". Це буде 193 гра між цими командами за всю історію.

"Мілан" заснували раніше. Англійці Альфред Едвардс і Герберт Кілпін створили футбольний клуб у 1899 році. Однак через 9 років федерація футболу Італії не допустила до участі в чемпіонаті клуби, в складах яких були іноземці. Клуб розколовся. З нього утворився "Міжнароднй футбольний клуб Мілан", більше відомий під назвою "Інтернаціонале".

Спочатку перевагу в очних зустрічах мав "Мілан", але ситуація почала виправлятися в 30-роки. А вже в 60-их "Інтер" зрівняв рахунок в особистих зустрічах. В "Мілані" виблискував Джанні Рівера, а в "Інтера" – Сандро Маццола, син Валентино Маццоли, який загинув в автокатастрофі з "Торіно" в 1949 році. Тоді ж обидві команди по два рази виграли Кубок європейських чемпіонів.

У 1994-ому "Мілан" виграв Лігу чемпіонів, а "Інтер" – Кубок УЄФА

Наступна серія великого протистояння сталася в кінці 80-их – початку 90-их років. Власник "Мілана" Сільвіо Берлусконі придбав голландське тріо – Гулліт, Ван Бастен і Райкаард. "Інтер" – трьох німців – Бреме, Клінсманна й Матеуса. Однак "Мілан", безумовно, домінував у цей період. "Мілан" тричі вигравав Лігу чемпіонів й частіше перемагав у чемпіонаті. На рахунку "Інтера" було лише одне "скудетто" в 1989 році.

У 1994-ому "Мілан" виграв Лігу чемпіонів, а "Інтер" – Кубок УЄФА.

У 1999 році в дербі дебютував Андрій Шевченко й відразу відзначився голом. Правда, трудовим його було назвати важко, оскільки українцю допоміг банальний рикошет.

Тоді ще ніхто не знав, що хлопцеві з України судилося стати найкращим бомбардиром протистояння – на його рахунку 14 голів у ворота "Інтера".

Знаковими стали протистояння в півфіналі Ліги чемпіонів у сезоні 2002-03. Господарем першого матчу був "Мілан". Матч закінчився нульовою нічиєю. У повторній грі рахунок відкрив Андрій Шевченко. Колишній динамівець отримав пас від Кларенса Зеєдорфа, прибрав захисника і невідпорно пробив над голкіпером – 1:0.

  Шевченко й Кака були найкращими друззями в "Мілані"
Шевченко й Кака були найкращими друззями в "Мілані"

У другому таймі "Інтер" кинувся відіграватися й Обафемі Мартінс зрівняв рахунок на 84 хвилині. "Інтер" пішов на штурм, який нічим не закінчився – 1:1. "Мілан" вийшов до фіналу, де в серії пенальті обіграв "Ювентус" і вшосте виграв Лігу чемпіонів.

Жереб знову звів міланські клуби в чвертьфіналі Ліги чемпіонів вже через два роки. Першу гру виграв "Мілан" – 2:0. У повторній знову вели червоно-чорні після голу Шевченка. Але Естебан Камб'ясо рахунок зрівняв. Німецький арбітр Мерк гол чомусь не зарахував. На поле полетіли пляшки й петарди. Одна влучила в плече голкіпера "Мілана" Діди. Матч перервали. Відновили за півгодини, але знову вимушені були зупинити через поведінку фанатів "чорно-синіх". У підсумку "Інтеру" зарахували технічну поразку – 0:3.

Того року "Мілан" знову вийшов у фінал, де в драматичній боротьбі, виграючи після першого тайму – 3:0, зрештою поступився "Ліверпулю" в серії пенальті.

Зараз "Інтер" посідає друге місце в турнірній таблиці чемпіонату Італії й у разі перемоги може наздогнати лідера – "Ювентус". "Мілан" бовтається в середині таблиці – лише 10 місце. До того ж три останні зустрічі команд неодмінно вигравав "Інтер".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мілану" виповнилося 120 років

Загалом команди зіграли 192 матчі. 72 рази перемагав "Інтернаціонале", 61 – "Мілан". 59 матчів закінчилися нічиєю. Обидва клуби мають 18 перемог у чемпіонаті Італії. "Інтер" веде в Кубку Італії – 7 перемог проти п'яти, "Мілан" у Суперкубку з таким же рахунком. Команда Андрія Шевченка сім разів вигравала Лігу чемпіонів, а "Інтер" – лише тричі. Натомість чорно-сині тричі перемагали в Лізі Європи. На рахунку "Мілана" найбільший розгром суперника – 6:0 в 2001 році.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Шевченко був нічним жахом "Інтера"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі