Ексклюзиви
четвер, 10 липня 2008 11:27

Андрій Аршавін: "Мені не можна було сидіти на лаві запасних"

Андрій Аршавін: "Мені не можна було сидіти на лаві запасних"

Півзахисник "Зеніту" і збірної Росії був включений до складу символічної збірної чемпіонату Європи-2008. Окрім цього Андрій Аршавін увійшов до складу всіх символічних збірних, які були названі журналістами, що працювали на Євро, та представляють друковані та електронні видання. У бесіді з нашим кореспондентом форвард "Зеніту" розповів про чемпіонат Європи.

Просто іспанці сильніші за нас

-Якщо говорити про чемпіонат Європи в цілому, то ми показали добрий результат, - сказав форвард "Зеніту". - Вийшли з групи і дійшли до півфіналу. На жаль, правда, двічі програли сильнішій за класом команді, обіграли двох суперників такого ж рівня, як і ми і, нарешті, перемогли одного з лідерів світового футболу - збірну Голландії.

- Чи були ви в думках готові до того, що перша гра проти іспанців на стадії групового турніру закінчиться для збірної Росії невдало?

- Ніколи себе не готую до поразки. Просто в тому матчі іспанці були кращі, використовували наші помилки. Тому вони і перемогли.

- Що ж не вийшло в тій грі?

- Я думаю, що ми хоча і володіли м"ячем, але дуже поволі його передавали один одному. Атакували в основному позиційно, контратак практично не було. Майже не пресингували, весь час відкатувалися назад і не відбирали м"яч у іспанців за винятком перших п"ятнадцяти хвилин гри. Потім зробили декілька помилок в обороні, за які суперник завдяки своїй високій індивідуальній майстерності нас покарав. У другому таймі грати почали краще, пресингували, але зробили чергові помилки, а суперникові було досить створити момент, щоб забити гол.

- В той же час збірна Росії показала, що грати з іспанцями можна.

-- Те, що у нашої команди не тряслися ноги - це факт. Окрім цього ми пробували грати в свій футбол, що можна вважати позитивним моментом тієї гри. Іспанці - команда дуже високого класу. Якщо їх не примушувати поспішати, вони практично не роблять помилок.

Психологічно відчував себе важко

- Як, на ваш погляд, збірна Росії підійшла до чемпіонату Європи?

- Я думаю, що у нормальному стані. Практично у нас не було травмованих, тому, можна сказати, що ми перебували в оптимальному стані.

- Наскільки вплинув на гру команди той факт, що напередодні чемпіонату вибув Павло Погребняк?

- Це була велика втрата, оскільки Павло - той форвард, який може не тільки забивати, але й чинить тиск на оборону суперника. Думаю, що з Погребняком ми б грали в агресивніший футбол.

- Що скажете з приводу його рішення - виїхати з табору збірної?

- На мій погляд, йому потрібно було виїхати раніше - відразу ж того дня, коли сказали, що потрібно зробити операцію. Тому що здоров"я - це перше, а футбол - друге.

- Що було найскладнішим при підготовці до чемпіонату Європи?

- Особливо нічого, окрім жорстких тренувань. Але для мене було важко в психологічному плані, оскільки знав, що в матчах із збірними Іспанії і Греції я грати точно не буду.

- Чи стало для вас несподіваним, що Гус Хіддінк випустив на гру проти збірної Литви?

- Чесно кажучи, так. Особливо, якщо врахувати, що перед цим мені не давали переодягатися. З іншого боку, не прийми я участь в зустрічі з литовцями, моя ігрова перерва могла б досягти місяця. Отже рішення дати мені зіграти можу назвати логічним і грамотним.

Чотири роки тому греки були зліші

- Що скажете про гру з Грецією?

- Наша команда демонструвала хороший футбол. З"явився пресинг в грі та взаємодія між хлопцями. Вони частіше відбирали м"яч, завдяки цьому відбувалися атаки сходу. На мій погляд, наша команда грала швидше, ніж греки, забила гол. І хоча в тому епізоді допоміг воротар, це було вже не так важливо. У другому таймі грекам довелося йти вперед і грати першим номером. Мені здалося, що вони не уміють або не люблять цього робити. Мабуть, сподівалися в основному на свої стандартні положення. Але коли почали розкриватися, з"явилися вільні зони, які наша команда грамотно використовувала. На жаль, більш ніж один м"яч не забила.

- Згодні з тим, що греки були вже не ті, що чотири роки тому?

- Звертаю увагу, що збірна Росії і минулого разу їх обіграла. З іншого боку, греки не грали і на останньому чемпіонаті світу. На минулому чемпіонаті Європи збірна Греції не показувала чогось видатного. Просто за рахунок оборони і стандартних положень Євро закінчився на їх користь. З тих пір вони мало змінилися. Може, тоді греки були молодші та зліші, тому за рахунок бажання, характеру і боротьби вони могли компенсувати свої недоліки в техніці. Коли ж вони стали старшими, то все ускладнилося. Тому в матчі з ними наша команда домінувала на полі.

- Як вам спостерігалося з лавки за першими двома матчами?

- З Віктором Онопко ми перебували на трибуні. Я емоційніший, Віктор - менш. На лаві запасних мені сидіти було не можна.

- Як було усвідомлювати, що перемога над греками мало чого дає?

- Це було й так зрозуміло. Ось якби шведи виграли у іспанців, тоді з греками можна було взагалі не грати. Але, в принципі, це нормальна ситуація. Для нас перемога іспанців в матчі з шведами була краща, ніж нічия. Для нашого характеру й менталітету. Інакше б ми боялися йти вперед, і тоді рано чи пізно пропустили б. Якби перемогли шведи - більше б говорили про Ібрагімовіча.

- За рахунок чого вдалося переграти шведів?

- Ми грали швидко, флангами. У першому таймі виходив швидкий пас. Багато було гри в один-два доторки.

- Вас не здивувало, що збірна Швеції в матчі з нами показала мінімум своїх можливостей?

- Вона грала так, як ми їй дозволили.

- З чим пов"язуєте таку кількість не реалізованих моментів?

- Так завжди буває: десь дає про себе знати майстерність, а часом і невдача. Французи напередодні чемпіонату грали зі всіма по 0:0, а моментів створювали в одному матчі по двадцять штук.

- Тим часом, навіть лічені моменти з боку шведів були дуже небезпечні. Чому?

- Коли стало 1:0, склалося враження, що ми не повірили в досягнення мети, яку збираємося досягти.

- Яке завдання було на другий тайм?

- Нам потрібно було забити другий гол і щільніше підійти до опіки Ібрагімовіча та Ларсона. Ми розуміли, що потрібно вистояти в перші хвилини. Оскільки шведам необхідно відіграватися, у них можуть з"явитися вільні зони. Рано пропущений м"яч змусив скандинавів грати авантюрно, в обороні у них залишалося по одному захисникові. Коли ми перехоплювали м"яч, то мали багато шансів, щоб забити більше.

- Як поставилися до того, що навколо цього матчу був ажіотаж, пов"язаний з вашою в ньому участю і майбутнім протистоянням з Ібрагімовічем?

- Зрозуміло, що багато що залежить від того, хто забиває. Мені вдалося це зробити в грі зі збірною Швеції, і наша команда перемогла. Тому після матчу про мене почали говорити більше, ніж про Ібрагімовіча. Зіграй він кращий, було б все навпаки. Але насправді це не так важливо. Головне, що ми продовжили виступ на чемпіонаті, а шведи поїхали додому.

Перемогу над Голландією заслужили по праву

- Збірна Голландії вас чим-небудь здивувала?

- Не думаю. У її складі відомі виконавці, котрі грають у хороший футбол. Мабуть, ми їм повністю не дали проявити свої сильні якості. Адже команда у голландців хороша. Словом, це був наш день! Вважаю, що ми по праву заслужили перемогу.

- Які виникали думці після того, як суперник відігрався в основний час?

- Подумав, що буде дуже важко в додатковий час. Але ми виявилися рухомішими за суперника і обіграли його.

- Які відчуття випробували після матчу?

- Гордість за свою країну.

- Кому віддавали перевагу з пари Іспанія - Італія?

- Італійцям. Проте зазвичай той суперник, кого я хочу, як правило, нам не дістається. У тому матчі була позиційна гра, з безліччю моментів. По пенальті виграли іспанці. Значить - вони кращі.

Ми програли, але свято футболу вдалося

- Кого могли б відзначити у складі іспанців?

- Там всі хороші футболісти. Виділяти когось одного не варто.

- Як воно, усвідомлювати себе півфіналістом чемпіонату Європи?

- Було б здорово "поваритися" ще п"ять днів на такому великому турнірі. Адже до моменту нашого півфіналу такі команди як збірні Італії, Португалії і Хорватії вже вилетіли.

- Як вважаєте, збірна Росії додала при Хіддінку?

- Я думаю, що так. Мені здається, що вона стала цікавіша як в плані гри, так і менталітету. Немає паніки перед іграми і так далі.

- Як вважаєте, що заважало нашим командам виходити з групи на попередніх чемпіонатах Європи?

- Напевно, суперники. Хоча на попередніх турнірах клас нашої збірної був вищий. Наприклад, мені дуже подобалася команда зразка в 1996 роки, яка добилася права виступати в Англії.

- Наскільки, на ваш погляд, нинішній чемпіонат Європи відрізнявся від інших?

- Мені важко сказати, оскільки там я був глядачем, а тут дивлюся зсередини. Матчі цікаві, організація хороша. Отже, свято футболу вдалося.

Вадим ФЕДОТОВ, із Санкт-Петербурга, спеціально для "ГПУ"

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Андрій Аршавін: "Мені не можна було сидіти на лаві запасних"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути