понеділок, 10 вересня 2018 12:20

Як українські ЗМІ відреагували на перемогу України над Словаччиною

Як українські ЗМІ відреагували на перемогу України над Словаччиною
Циганков заробив пенальті, який приніс перемогу. Фото: 1927.kiev.ua

Збірна України виграла другий поспіль матч у рамках Ліги націй. Gazeta.ua наводить підбірку реакцій українських спортивних ЗМІ.

Видання "Футбол24" відзначило помітний регрес порівняно з матчем проти Чехії.

"Гра не дуже сподобалась – обом сторонам бракувало гостроти в атаці. Команда, в якої в центрі захисту грають легенда "Ліверпуля" Шкртел (ветеран і капітан все ще дуже і дуже на рівні) і топчик "Інтера" Шкріняр, вміє грати прагматично і видобувати результат із таких сірих і нуднуватих матчів. Україна помітно боялась ризикувати і була зовсім не такою сміливою та агресивною, як на виїзді проти Чехії. Це підтвердив після матчу і Шевченко.

Тішить, що гра все одно відбувалась за задумом нашої команди, хоч він цілком міг і не спрацювати на повну. Усі наші матчі з цими словаками відбувались у схожому ключі, але за Шевченка це ми в ролі тих, хто забиває на гол більше", - йдеться в повідомленні.

Tribuna.com вважає, що Україна зіграла так, як цього вимагала ситуація, і очікувати більшого не варто.

"Ми – не топ-команда. Ми не можемо грати у свій футбол, лише одним оком дивлячись на суперника. Словаки не давали нам великі зони і не дозволяли вільно входити до штрафного майданчика. Максимальна щільність, добре розуміння позиційної оборони і того, що робити з м'ячем у центрі поля. Наш перфоманс із чехами сьогодні був нереальним. Ми просто б билися об стіну.

Тому Шевченко спробував створити кількісну перевагу біля чужих воріт – Ярмоленко та Коноплянка знову грали вузько і створювали місця для забігань для Караваєва та Матвієнка. Марлос тепер не грав високо – часто приймав м'яч на своїй половині та звідти вже розганяв атаки. Яремчук також опускався нижче, практично не мав моментів, але круто підігравав партнерам – в один дотик, у такт, із відчуттям. Єдина схожість гри з Чехією – в обох випадках у нас була ініціатива.

Це не принесло нам купи гольових моментів, але тримало словаків у постійній напрузі. Особливо у першому таймі. Найкращий захист – атака. За весь матч вони нанесли лише один удар у площину воріт – на 89 хв. після подачі з кутового.

Скільки завгодно можна говорити про слабкість Чехії та фарт зі Словаччиною. Але Україна взяла 6 очок і в обох матчах можна було побачити найважливіше – малюнок. Те, як ми хочемо грати. Із чехами вийшов відкритий футбол – Україна грала добре, зі словаками – обережно, і ми не провалилися в іншому середовищі. Це свідомі рішення тренерського штабу, аналіз суперника і пошук варіантів. Лише декілька команд могли б зіграти зі словаками в інший футбол.

Ми ж перемагаємо, як вміємо. Головне – у нас виходять обидві ці дії".

На isport.ua вважають, що збірна навчилась використовувати свої сильні сторони, а не підлаштовуватись під суперника.

"Відмінною рисою нашої збірної останніх років був той факт, що команда грала так, як пропонував їй суперник. У матчах із опонентами, які проповідують комбінаційний футбол, ми відсиджувалися в обороні та сподівалися на контратаку або стандарт, в іграх проти контратакуючих візаві - забирали м'яч під свій контроль, навіть якщо не знали, що з ним робити, а в поєдинку з силовою командою Україна починала грати у "британський" футбол.

Чехи і словаки дещо схожі в своєму ігровому стилі, за винятком того, що у друге потужніший півзахист, а, отже, і в контроль м'яча вони грають більше. Обидві команди не проти пограти в силовій манері, із високим відсотком єдиноборств. Однак Шевченко ставить своїм підопічним зовсім іншу гру, і підлаштовуватися під суперника у його плани не входило. Швидкі пересування всередині поля та грамотні, а головне, своєчасні передачі м'яча з флангу на фланг, не тільки створювали всехвилинний тиск на суперника, а й розвантажували нашу, будемо відверті, що не найнадійнішу оборону.

Матч проти Словаччини є особливо показовим, адже гра не особливо клеїлася, і той стиль, який приніс безліч гольових моментів із чехами, ніяк не здивував оборонні редути сьогоднішнього опонента. Незважаючи на це, Шевченко не став перебудовувати гру команди на довгі передачі та контратаки. Україна все так же продовжила методично розхитувати суперника. Багато в чому цьому посприяла відсутність тиску. Нічийний результат не вважали б за трагедію, а ті нулі на табло, до яких все йшло, нікого особливо не засмутили б. Так що можна було спокійно грати в свій футбол, не боячись за результат.

Так, українській команді ще тільки належить зіграти проти суперників, переважаючими їх у класі, і там, найімовірніше, ми побачимо дещо іншу збірну. Але вже той факт, що Шевченко намагається грати від своєї команди, а не від противника, не може не радувати вболівальників.

Ось так із абсолютно нової збірної, що дає величезну надію на цікавий і змістовний футбол, ми завершуємо перший крок у Лізі націй. Саме час повернутися до справ клубних і з нетерпінням чекати нових перемог першої команди країни".

Sportarena.com також відзначила суттєву різницю між матчами проти Чехії та проти Словаччини.

"Звичайно, контраст сьогоднішньої гри порівняно з виступом проти Чехії відчувається. Збірна України грала в набагато більш повільному темпі, яскравих сплесків, як це було в четвер, на Арені Львів не спостерігалося. Але на це є причини, від пари центрбеків Мартін Шкртел - Мілан Шкріняр, які знищували практично кожну спробу Романа Яремчука зіграти в підіграванні, до, в принципі, щільної і чіпкої оборони всієї збірної Словаччини.

До того ж, необхідно розуміти, що Шевченко змінює свою команду. Це вже можна стверджувати на сто відсотків, адже і проти Чехії, і проти Словаччини тренерський штаб використовував нову схему, з розміщенням на порядок нижче звичайного Марлосом і Русланом Малиновським, із Євгеном Коноплянкою та Андрієм Ярмоленко переважно в полуфлангах, ніж безпосередньо на краях. Усі ці зміни тягнуть за собою низку нових маневрів, про які ми ще поговоримо в окремому матеріалі, і якщо проти розчарувавшої своєю грою Чехії вони спрацьовували, то проти куди більш надійної Словаччини виявлялися вже рідше. Україні потрібен час для їхнього кращого відточування.

Важливо розуміти і ще один момент. Україна з її звичним футболом сьогодні, напевно, б програла. Формація 4-1-4-1, коли 2 висунутих півзахисника знаходяться без м'яча і пересуваються вкрай банально - якщо щось трапиться таке сьогодні, господарів Арени Львів очікувала б гра виключно другим номером із постійною кількістю обрізок на власній половині поля. А так Україна зіграла абсолютно на рівних зі Словаччиною, більш того, вона вийшла переможницею в цьому протистоянні. Марлос і Малиновський, що знаходилися поруч із Тарасом Степаненком, надійно тримали м'яч під контролем та й деякі атакуючі маневри, які приносили плоди проти Чехії, проскакували і сьогодні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліга націй: день четвертий, унікальна тенденція домашніх перемог

Збірна України у важкому поєдинку переграла збірну Словаччини. Єдини гол у матчі було забито на 79 хв. Андрій Ярмоленко реалізував пенальті.

Зараз ви читаєте новину «Як українські ЗМІ відреагували на перемогу України над Словаччиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі