четвер, 31 травня 2007 13:31

Ахметов згоден зробити крок назад

 

За два дні до фінального матчу на Кубок України "Шахтар" - "Динамо" , президент футбольного клубу "Шахтар" Рінат Ахметов, 40 років, відвідав тренування команди на учбово-тренувальній базі "Кирша" і поділився з журналістами своєю точкою зору на деякі проблеми вітчизняного футболу, повідомляє www.football.ua.

Про підсумки виступів "Шахтаря"

- Цього року в чемпіонаті нам не вдалося знову завоювати золоті медалі. Іноді краще зробити крок назад, щоб потім просунутися на два кроки вперед. Тепер необхідно провести глибокий аналіз, виявити допущені помилки. На настрій в команді сильно вплинув результат драматичного матчу Кубка УЄФА в Донецьку з іспанською "Севільєю". У кожній грі створюємо величезну кількість голевих моментів, але не можемо їх реалізувати. Я упевнений, що Мірча Луческу розбереться з ситуацією, що склалася, і обов"язково знайде конкретні кроки по поліпшенню гри команди.

Якщо треба буде підсилити склад - з бюджетом проблем не буде. Зараз рано говорити про імена нових гравців. Придбання гравця - завжди ризик. Не завжди навіть класний футболіст може допомогти команді відразу (деяким треба час на адаптацію, інші взагалі можуть не підійти клубу). Ті ж футболісти, які бажають перейти в інші клуби, зможуть це зробити, тільки якщо "Шахтар" влаштують фінансові умови, запропоновані за гравця.

Про ліміт на легіонерів

- Посилення ліміту на легіонерів в нинішньому вигляді, можливо, дозволить вирішити короткочасні тактичні питання, але не принесе користі в стратегічному розвитку українського футболу. Хочете такий ліміт - тоді несіть за нього відповідальність. Давайте проаналізуємо і відповімо всього на три питання:

1. Посилення ліміту підвищує конкурентоспроможність чемпіонату?

- На мою думку, ні. Сьогодні частину українських гравців можна віддати в оренду іншим клубам. Вони там отримують ігрову практику, підсилюють гру і приносять реальну користь своїм командам. Якщо підвищується ліміт, то ми будемо вимушені повернути їх назад, і не завжди вони зможуть потрапити в основний склад. Яка від цього буде користь національної збірної? Пригадаєте "Дніпро". У цій команді грали футболісти, що не підійшли з тих або інших причин київському "Динамо".Але саме вони практично створили міцну команду, потрапили в основний склад національної збірної і вийшли у фінальну частину чемпіонату світу.

2. Підвищує видовище ігор чемпіонату?

- Теж ні. Футбол - це гра перш за все для уболівальників. Глядачі не підуть на стадіон, якщо на полі не гратимуть сильні футболісти. Уявіть собі такий момент: ряд легіонерів знаходиться в кращій ігровій формі, але тренер зобов"язаний ставити в основний склад українських гравців, які з тих або інших причин сьогодні гірше грають. Що робити головному тренерові, якщо ряд українських футболістів не зможе грати в конкретному матчі із-за дискваліфікації, травм і просто поганої спортивної форми? Всі гравці повинні бути рівні незалежно від їх національності. Ліміт порушує права людини. На полі повинні виходити кращі.

3. Ліміт сприяє розвитку дитячо-юнацького футболу?

Багато сьогодні так стверджують. Я з таким становищем не згоден. Оскільки всі ми залежимо від результату, то триматимемо у складі досвідчених, перевірених українських футболістів. Тому я виступаю на підтримку ліміту щодо заявки за зразком заявочного списку на ігри Ліги чемпіонів. Наприклад, з 25 чоловік в команді повинно бути 12 українців. Але на поле виходять тільки кращі. Деяким досвідченим футболістам необхідно іноді змінити обстановку. Їх можна відправити на підсилення в інші клуби, де вони можуть принести відчутну користь новій команді, підвищуючи рівень всього чемпіонату. В той же час в заявку включаємо декілька молодих перспективних гравців, для яких сам факт, що вони знаходяться серед сильніших, може стати хорошим стимулом для подальшого зросту в ігровому плані. Дайте шанс проявити себе молодим українським гравцям.


Зараз ви читаєте новину «Ахметов згоден зробити крок назад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі