неділя, 17 жовтня 2021 21:00

47 років тому Лобановський запросив до "Динамо" селекціонера, який став легендарним

47 років тому Лобановський запросив до "Динамо"  селекціонера, який став легендарним
В 1961 році Сучков був першим чемпіоном СРСР. Фото: 1927.kiev.ua

10 жовтня в Києві на 87-ому році життя помер легендарний селекціонер "Динамо", перший чемпіон у складі команди 1961 року Анатолій Сучков.

Сучков народився в 1934 році в Москві. До 1959 року грав у запорізькому "Металурзі". Звідти перейшов до київського "Динамо", з яким виграв перши чемпіонський титул у 1961 році. З 1964 по 1966 грав у Львові за "Карпати".

У 1974 році Валерій Лобановський запросив його до київського "Динамо". Анатолій Андрійович став першим у Союзі тренером-селекціонером. Лобановський і Базилевич озвучили йому параметри для пошуку нових гравців – швидкість, зріст не нижче 176 сантиметрів. Під параметри не підходили лише Заваров та Яремчук, які були нижчими.

Сучков знайшов і привіз до Києва багато талановитих футболістів. Правда, з деякими довелося пововтузитися. Батько Безсонова нізащо не хотів відпускати його з Харкова і Сучков попросив уплинути сестру, намалювавши їй перспективи гравця в "Динамо" й "Металісті".

Дем'яненко впирався дуже довго й прийшов до тями лише тоді, коли його на місяць відправили до військової частини. Після такого виховного кроку Анатолій просто рвався на поле.

Свого часу Сучков помітив у Львові 20-річного Степана Юрчишина. Запрошував його до Києва, але форвард залишився у Львові, де у 1979 році забив 42 голи у першій лізі. юрчишин таки перейшов до "Динамо" у 1981 році, але після двох травм грати на своєму рівні вже не зміг.

Київські партійні бонзи не хотіли, аби людина з таким прізвищем грала за "Динамо"

Не вдалося запросити й німця за національністю Едгара Гесса. Той грав у Таджикистані й мав дуже потужний удар. Його дід жив під Одесою і в 1941 році був мобілізований до вермахту. Київські партійні бонзи не хотіли аби людина з таким прізвищем (сподвижник Гітлера Рудольф Гесс був нацистом №3 в Німеччині) грала за "Динамо". "Спартак" виявився не таким вередливим і найкращі роки кар'єри Едгар відіграв там.

Але невдач було мало, а успіхів – багато. За його рекомендацією в команду були запрошені Василь Рац, Олександр Хапсаліс, Андрій Баль, Сергій Балтача, Вадим Євтушенко, Сергій Юран, Олег Кузнецов та багато інших.

В кінці 90-х – початку 2000-х, Сучков "відкрив" для Динамо марокканця Бадра Ель-Каддурі, румунів Флоріна Черната і Тіберіу Гіоане, серба Горана Гавранчича, бразильців Родолфо і Корреа. Правда, Анатолій Андрійович завжди вважав за потрібне уточнювати: "Їх рекомендував не особисто я, а весь наш відділ селекції".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер ексгравець київського "Динамо"

Анатолій Сучков працював у "Динамо" з 1974 по 1991 та з 1999 по 2009 роки. При ньому команда 8 разів ставала чемпіоном СРСР.

Зараз ви читаєте новину «47 років тому Лобановський запросив до "Динамо" селекціонера, який став легендарним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі