неділя, 29 липня 2012 11:15

16-річна китайська плавчиня встановила світовий рекорд, Фелпс залишився без медалі

Американський плавець Майкл Фелпс програв у фінальному запливі на 400 метрів комплексним плаванням на Олімпійських іграх 2012 року у Лондоні. Чемпіоном став американець Раян Лохте, який показав результат чотири хвилини і 5,18 секунди. Фелпс зайняв четверте місце і залишився без медалей.

Бразилець Тьяго Перейра, який зайняв друге місце, програв Лохте 3,68 секунди. Японець Косуке Хагіно, який завоював бронзу, поступився переможцеві 3,76 секунди. Фелпс відстав від японського плавця на 0,34 секунди.

Лохте став чотириразовим олімпійським чемпіоном. Раніше він перемагав в естафетах 4 по 200 метрів вільним стилем на Іграх-2004 в Афінах і в 2008 році в Пекіні, а також вигравав на Олімпіаді-2008 у плаванні на дистанції 200 метрів на спині.

У фінальному запливі на 400 метрів вільним стилем швидшим за всіх виявився китаєць Сунь Ян, а срібло дісталося корейцеві Паку Тхе Хвану, який опинився у центрі скандалу. Третє місце зайняв американець Пітер Вандеркай.

Скандал з Пак Тхе Хваном стався через те, що спочатку він був дискваліфікований: судді зафіксували у нього фальстарт. Проте, корейський спортсмен подав апеляцію, яка в підсумку була задоволена. Якби цього не сталося, Пак Тхе Хван не зміг би взяти участь у фіналі.

Сунь Ян у фінальному запливі встановив рекорд Олімпіад - він проплив 400 метрів за три хвилини і 40,14 секунди. Пак Тхе Хван відстав від нього майже на дві секунди, а Пітер Вандеркай - на 4,55 секунди.

Фінальний заплив на 400 метрів комплексним плаванням серед жінок виграла 16-річна китаянка Е Шівень, встановивши світовий рекорд. Вона пропливла 400 метрів за чотири хвилини і 28,43 секунди. Світовий рекорд був побитий більш ніж на секунду, а від найближчих переслідувачів Е Шівень відірвалася більш ніж на дві з половиною секунди.

Фаворитами цього запливу вважалися саме Е Шівень і американка Елізабет Бейзель. Довгий час Бейзель лідирувала, але на останніх 100 метрах Е Шівень зробила потужний ривок і в підсумку прийшла першою. Третє місце посіла також представниця збірної Китаю Лю Сюаньцсюй. Вона боролася за третє місце з угоркою Катінка Хоссзу, яка в підсумку відстала від Лю Сюаньцсюй менш ніж на секунду.

Жіноча збірна Австралії з плавання виграла золоті медалі в естафеті 4 по 100 метрів вільним стилем. Австралійки показали результат 3 хвилини і 33,15 секунди, встановивши новий олімпійський рекорд.

Друге місце посіла команда Нідерландів, яка поступилася переможницям 0,64 секунди. Збірна США, яка завоювала бронзу, програла австралійкам 1,09 секунди.

Жіноча естафета в плаванні була останньою дисципліною, в якій розігрувалися олімпійські медалі 28 липня.

За підсумками дня лідером медального заліку стала збірна Китаю, що завоювала чотири золоті і дві бронзові нагороди. На другому місці італійці. У них на рахунку дві золоті, дві срібні та одна бронзова медаль, повідомляє "Лента".

Плавання

Чоловіки, комбінований стиль, 400 м

1. Раян Лохте (США)

2. Тьяго Перейра (Бразилія)

3. Косуке Хагіно (Японія)

Чоловіки, вільний стиль, 400 м

1. Сунь Ян (Китай)

2. Тай Хван Пак (Південна Корея)

3. Пітер Вандеркай (США)

Жінки, комбінований стиль, 400 м

1. Е Шівень (Китай)

3. Елізабет Бейзель (США)

2. Лі Сюаньсюй (Китай)

Жінки, вільний стиль, 4х100 м

1. Австралія

2. Голландія

3. США

Зараз ви читаєте новину «16-річна китайська плавчиня встановила світовий рекорд, Фелпс залишився без медалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі