субота, 25 квітня 2020 14:02

14-річна Юсте Йоціте перепише всі рекорди жіночого баскетболу

14-річна Юсте Йоціте перепише всі рекорди жіночого баскетболу
Юсте Йоціте дебютувала в збірній Литви в 13 років. Фото: instagram.com/jocyteee

Юсте Вероніка Йоціте - 14-річна професійна баскетболістка французького Асвела і збірної Литви. Грає на позиції атакуючого захисника і легкого віку. Дівчинка дебютувала в старшій національній команді Литви в 13 років, в 14 років - в дорослому Євролізі. Юсте - талант світового масштабу, який може переписати всі рекорди жіночого баскетболу.

Йоціте цілком могла представляти збірну США, а не Литви. Юсте народилася у Вашингтоні. Її батько Арвідас - колишній баскетболіст. Він грав за університет Небраски, але на професійному рівні кар'єра в нього не склалася. В кінцевому рахунку став працівником посольства Литви в Вашингтоні. 30 березня 2004 року біля Арвідаса і його дружини Ауреліо народився син Рокас. Хлопець отримав громадянство США. 19 листопада 2005 року в світ з'явилася Юсте. Дівчинка теж мала право отримати американський паспорт, але доля розпорядилася інакше. Повідомляє "Чемпіонат".

Глава сімейства Йоціте не був "п'яний" життям в США. Лише через пару місяців після народження Юсте він вирішив повернутися додому в Палангу. Аурелія в Вашингтоні працювала в банківській сфері. Вона без проблем влаштувалася на аналогічну посаду в Литві. Арвідас без діла теж не сидів. Спочатку працював в адміністрації порту, а потім зайнявся страховим бізнесом.

Я думав віддати її в музичну школу. Але коли ти чуєш вмовляння дитини, неможливо не піддатися

Саме в Паланзі Юсте почала займатися баскетболом. У 2012 році в дитячому санаторії міста відкрилася сучасний баскетбольний майданчик. Арвідас прийшов туди позайматися з маленькою 6-річною Юсте. Тренер Дайва Мажіонене помітила в дівчинці потенціал. Вона запропонувала привести її в місцеву баскетбольну спортшколу. Юсте буквально загорілася цією ідеєю. Батько спочатку був проти.

"Я думав віддати її в музичну школу. Але коли ти чуєш вмовляння дитини, неможливо не піддатися", - стверджує Арвідас.

У Паланзі Юсте затрималася ненадовго. Два роки по тому вона переїхала в Клайпеду, де працювала під керівництвом тренера Рамуне Кумпене. Йоціте з ранніх років виділялася на тлі однолітків. У сезоні-2018/2019 стало ясно, що дівчинці треба грати з куди більш зрілими суперницями. Юсте домінувала в чемпіонатах Литви категорії U14 (в середньому 30,0 очка, 14,1 підбора, 3,4 передачі, 3,6 перехоплення і 3,1 блок-шота) і U16 (21,6 очка, 14,5 підбора, 10,1 передачі, 3,6 перехоплення і 2,5 блок-шота).

Влітку 2019 роки 13-річна Йоціте в складі збірної брала участь в чемпіонаті Європи до 16 років, набираючи в середньому 19,6 очка, 8,3 підбору і 2,1 передачі. Особливо яскраво їй вдалося проявити себе в фінальному матчі проти Росії (66:73) - 33 очка та 9 підбирань. Турнір Литва не виграла, однак це точно не вина Йоціте. Юсте потрапила в першу збірну Євробаскету і заявила про себе на повний голос. Стрімкий розвиток кар'єри не викликав ніяких сумнівів.

11 жовтня 2019 року Йоціте зіграла перший матч в складі "Нептунас" (Клайпеда) у дорослому чемпіонаті Литви. Вона набрала 21 очко, 5 підбирань і 5 передач в переможному матчі з "Аістесом" (81:59). Йоціте не встигла відсвяткувати чотирнадцятий день народження, як її вже викликали в старшу національну команду Литви для участі в кваліфікації Євробаскету-2021. Вона набрала 4 очки і 3 передачі за 9 хвилин в грі проти Албанії (108:43).

Особливо яскраво їй вдалося проявити себе в фінальному матчі проти Росії - 33 очка та 9 підбирань

Відразу після дебюту в збірній Юсте вирушила до Франції. Вона вирішила вчитися в знаменитій Академії Тоні Паркера, яка знаходиться в Ліоні. Паркер - 4-разовий чемпіон НБА у складі "Сан-Антоніо Сперс" і легенда французького баскетболу. Після завершення кар'єри влітку 2019 року Тоні повернувся на батьківщину, щоб розвивати тут баскетбол. Паркер володіє жіночим і чоловічим баскетбольним Асвелом.

В Ліон літала вся сім'я Йоціте. Паркер особисто зустрівся з батьками дівчинки, після чого був підписаний трирічний контракт на навчання, яке почалося в грудні минулого року.

Паркер приділяє особисту увагу далеко не кожному учневі своєї Академії. Випадок Юсте Йоціте винятковий, тому що Тоні бачить величезний потенціал дівчинки.

"Ми повинні берегти Юсте. Через три роки у нас буде нереальний баскетбольний талант", - зазначає Тоні.

Паралельно з навчанням Йоціте бере участь в тренуваннях жіночого Асвела, який є чемпіоном Франції і в цьому сезоні виступає в Євролізі. Крім того, для талановитої дівчинки передбачені індивідуальні заняття під керівництвом асистента головного тренера чоловічої команди Асвел Жозефа Гоміса.

8 грудня 2019 року юна баскетболістка дебютувала в дорослому чемпіонаті Франції. АСВЕЛ зустрічався з клубом "Ено" і здобув перемогу з рахунком 79:66. Йоціте в кінці матчу отримала дві з половиною хвилини ігрового часу. Очок не набрала, але справа не в цьому. 14 років і 19 днів - найбільш ранній вік для дебютантів французької першості. Йоціте продовжила бити рекорд за рекордом в європейському баскетболі. Після чемпіонату Франції настала пора Євроліги.

18 грудня АСВЕЛ проводив домашній матч з віце-чемпіонками Росії курським "Динамо" (84:59). Юсте вийшла на паркет під завісу зустрічі. За 2 хвилини 18 секунд висхідна зірочка зробила один неточний дальній кидок, припустилася втрати й заробила фол. Чи не бозна які показники. Однак, знову ж таки, в такому ранньому віці в жіночій Євролізі ще ніхто не грав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міг cтати інвалідом у 18, до шлюбу був незайманим: один з найкращих партнерів Шевченка святкує день народження

В цьому турнірі виступає багато суперзірок світового баскетболу з WNBA, які в Європі одержують більше, ніж в США.

Зараз ви читаєте новину «14-річна Юсте Йоціте перепише всі рекорди жіночого баскетболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі