пʼятниця, 09 березня 2012 11:47
Олег Соскін
Олег Соскін
Директор Інституту трансформації суспільства, професор кафедри міжнародної економіки та підприємництва Національної академії управління

З "покращенням" від Януковича економіка розвалиться через півроку

Президент Віктор Янукович 7 березня на розширеному засіданні уряду заявив, що зростання економіки дає можливості для покращення соціальних стандартів в Україні. Але якщо те, що зараз відбувається в державі, називати покращенням, то що тоді погіршення?

Україна впала на кілька позицій за всіма економічними рейтингами. За два роки правління Януковича сукупний державний борг збільшився з $39,8 мільярдів до $60 мільярдів. У 2010 році облігацій внутрішньої державної позики, які нинішній уряд випускає, щоб хоч якимось чином фінансувати бюджет, було випущено на 80 мільярдів гривень, а зараз - на 160 мільярдів. Золотовалютний запас "схуд" до $31 мільярда, хоча ще у вересні 2011 року цей показник становив $38,2. У 2011 році країна вийшла на від'ємне сальдо платіжного балансу в $2 мільярди 400 мільйонів. Від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами та послугами того ж року перевищило $9 мільярдів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович перед виборами наобіцяв підвищити пенсії і видати "Юліну тисячу"

Згадаємо, що після прийняття Податкового кодексу закрилися сотні тисячі суб'єктів підприємницької дільності, ознаменувавши занепад і зубожіння середнього класу. Пенсійний вік підвищили, а численні соціальні пільги та пенсії чорнобильцям і афганцям скоротили, що спричинило масові акції протесту.

Якщо подивитися на нашу заробітну плату, то стає зовсім очевидно, що жити стало гірше. Середня зарплата в Україні становить близько $320, але ж для багатьох вона значно менша. За статистикою ООН, в Україні 80% населення живе на межі або за межею бідності. Близько 20 мільйонів українців живуть на 1 тисячу гривень на місяць. І все це на тлі того, що, за моїми оцінками, реальний ріст споживчих цін в Україні за два роки сягнув мінімум 40%.

Для кого справді настало покращення, так це для мільярдерів, зокрема сім'ї Януковича - на десятки мільярдів гривень. Він збудував собі дуже класну фортецю на місці православного монастиря, яку він захопив як агресор-окупант у Межигір'ї. Покращилося життя й у Пінчука, Коломойського, Боголюбова, Ахметова, які збільшили свої статки у кілька разів. Зараз вони володіють близько $100 мільярдами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович оголосив про початок нового "покращення" на 165 гривень

Роздавши нові обіцянки про підвищення пенсій, доступні житлові кредити, виплати "Юліної тисячі", Янукович свідомо збрехав, як робив це раніше у своїй передвиборчій програмі про податкові канікули та мільярдні інвестиції. Він звик все своє життя, починаючи з відбування покарання у буцегарні, брехати, а народ чомусь вірить йому. Це можна порівняти із солодким співом міфічних сирен, які, заманивши жертву, потім розривали її на шматки. До речі, президент Білорусі Олександр Лукашенко перед виборами обіцяв майже все те ж саме, що і Янукович, а потім остаточно встановив свою диктатуру. Варто нагадувати, що сталося з економікою Білорусі?

Україна не має грошей для виконання обіцянок Януковича. Цього року держава має виплатити $9,8 мільярда зовнішніх запозичень, у тому числі Міжнародному валютному фонду, а також щомісяця платити Росії близько $1 мільярда за газ. І це при тому, що надходжень до держбюджету практично немає. Центральний бюджет живе лише за рахунок ручного керування: прем'єр-міністр Микола Азаров щодня особисто визначає, скільки кожній області і кожному місту давати грошей. А міста чомусь терплять. Наслідки цього ми відчуємо вже у квітні-травні. Хіба що проведення Євро-2012 відтягне економічний вибух до осені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович наказав Азарову покращити життя малозабезпечених сімей до прожиткового мінімуму

Янукович, знаючи це, включить "друкарський верстат" для друкування гривень. Але все одно тоді економіка України протягне максимум півроку.

Покращувати життя українців можна і потрібно. Але необхідною умовою цього буде відсутність у владі бандитів. Розумні керівники держави частково залучили би гроші за рахунок реприватизації ліквідних підприємств, таких як обленерго, металургійних комбінатів та нафтопереробних підприємств. Більшу ж частину коштів має повернути Росія, адже саме радянський Центральний банк вкрав наші гроші, а його спадкоємицею є Росія. Нам завинили порядку $200 мільярдів, а якщо з відсотками, то $1 трильйон. Це стало би реальним підґрунтям для покращення.

Зараз ви читаєте новину «З "покращенням" від Януковича економіка розвалиться через півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі