понеділок, 13 січня 2014 14:24

Жінки, якими найбільше цікавляться в українській Вікіпедії

Веб-портал "Жінка–УКРАЇНКА" опублікував список жінок, якими найчастіше цікавляться в українській Вікіпедії.

На першому місці (четверте місце у списку всіх найпопулярніших статей 2013 року і 257 тисяч відвідувань) належить статті про Анастасію Лісовську, більш відому як Роксолана, - пише Gazeta.ua.

 

Вікіпедія пише, що Анастасія народилася близько 1503, померла в 1558. За однією версією - дочка священика з міста Рогатин Івано-Франківської області, за іншою - з містечка Чемерівці Хмельницької області. У 1518 або 1520 році, під час нападу на місто кримських татарів була полонена, згодом потрапила до султанського гарему, де стала улюбленою дружиною султана Османської імперії Сулеймана І Пишного. Як дружина султана мала великий вплив на чоловіка й османську політику, посприяла сходженню на турецький престол свого сина Селіма II.

На думку Юрія Пероганича, керівника проекту "Жінка–УКРАЇНКА", популярність Роксолани у минулому році була обумовлена телетрансляцією в Україні турецького телевізійного серіалу "Величне століття. Роксолана". До речі, стаття про цей серіал - на третьому місці серед усіх найпопулярніших статей із понад 431 тисячою відвідувань.

На другому місці серед найпопулярніших жінок - Леся Українка. Статтю про неї протягом року переглянули 234 тисячі разів. Лариса Петрівна Косач-Квітка, а це її справжнє ім'я, народилася 1871-го, померла 1913-го. Українська письменниця, перекладач, культурний діяч. Писала у найрізноманітніших жанрах: поезії, ліриці, епосі, драмі, прозі, публіцистиці. Також працювала в ділянці фольклористики (з її голосу записано 220 народних мелодій) і брала активну участь в українському національному русі. Стаття про Лесю - на шостому місці серед усіх найпопулярніших.

Третьою стала наша сучасниця Ліна Костенко, 1930 року народження, українська письменниця-шістдесятниця, поетеса. Лауреат Шевченківської премії, премії Антоновичів, премії Петрарки. Статтю про неї переглянули майже 154 тисячі разів. Це 14-е місце у загальному списку усіх статей української Вікіпедії.

Статтю про Славу Фролову за рік переглянули 123 тисячі разів. Це четверте місце у списку найпопулярніших жінок і 33-є у загальному списку. Слава 1976 року народження, українська телеведуча, журналіст, режисер, член журі телепроекту "Україна має талант". До першої сотні у загальному списку (66-те місце і 99 тисяч переглядів) і першої п'ятірки у списку найпопулярніших жінок потрапила Квітка Цісик (1953–1998) - американська співачка українського походження, популярна виконавиця рекламних джинґлів у США, оперна і блюзова співачка. Пісня "Ти світло мого життя" (англ. You Light Up My Life), яку вона виконала для однойменного фільму, отримала 1978 року "Оскар" та "Золотий глобус" у номінації за найкращу пісню. Виконавиця українських народних і популярних пісень.

 

Зараз ви читаєте новину «Жінки, якими найбільше цікавляться в українській Вікіпедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі