вівторок, 06 квітня 2021 19:06

Заяви Мендель про мову шкодять національним інтересам України - Шамайда

Заяви Мендель про мову шкодять національним інтересам України - Шамайда
В ефірі програми "Взгляд с Банковой" на телеканалі "Дом" Юлія Мендель сказала, що в Україні є українська російська мова Фото: youtube

Заяви Юлії Мендель про українську російську шкодять національним інтересам України, а телеканал "Дом" не приносить користі державі. Таку думку Gazeta.ua висловив співкоординатор руху "Простір свободи" Тарас Шамайда.

"Твердження про "українську російську" мову, як і про те, що ми, мовляв, "не віддамо російську мову, бо вона не лише російська, а й наша", які синхронно лунають від Авакова, міністра культури Ткаченка, є абсурдними з точки зору національних інтересів України та здорового глузду. Адже Москва й не забирає у нас російську мову, навпаки, завжди займалася й займається русифікацією України", - зазначає Шамайда.

Мендель просуває ідеологічні тези росіян, що Україна – російськомовна, що це частина "руского мира".

"Очевидно, що не існує ніяких "української російської", "білоруської російської", "казахської російської" тощо. Подібні заяви - це спроба зупинити важливий державотворчий процес об'єднання українського народу навколо української мови, який відбувається попри спроби "доброзичливців" протидіяти йому. Будь-який фахівець скаже, що російська мова кодифікується в Росії. Її правила визначаються там. В інших країнах цю мову можна використовувати або ні, але неможливо робити вигляд, що існують якісь окремі російські мови. Російська мова є рідною для багатьох громадян України. Як для частини громадян є рідними інші мови національних меншин. Вони вільно використовуються в Україні, усіх громадян України незалежно від рідної мови потрібно поважати, а не вигадувати штучні конструкти.

Мова спілкування - це приватна справа. Але об'єднувати український народ може лише державна мова, і нападки Юлії Мендель на закон про мову є щонайменше дивними. Всі соціологічні дослідження підтверджують, що мовний закон об'єднує суспільство. Його норми працюють і дають позитивний ефект. Причинними таких неадекватних заяв можуть бути або якась внутрішня українофобія, або брудні політтехнології. Сподіваюся, ці нісенітниці не є позицією президента. Принаймні він такого абсурду не виголошував, хоча нотки про "не віддамо російську мову" з'являлися і в нього, або в людей, які пишуть йому тексти", - підкреслює активіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уповноважений із захисту державної мови висловився про ідею Мендель з "українською російською"

Телеканал "Дом" не сприяє реінтеграції окупованих та звільнених територій. Російською мовою транслює малоросійські сенси за державні гроші.

"Робить це не стільки на окупованій території, де не популярний, скільки на прифронтовій. До глядачів цього каналу звертаються як до якихось ідіотів, і з таким підходом інформаційну війну не виграти. Ми маємо нести нормальні українські сенси і спиратися перш за все на тих українців на окупованих територіях, які чекають визволення, в другу – чергу на тих, хто принаймні не є адептом русского міра. Їм не треба "впарювати" примітив, який дає канал Дом", і, до речі, вони чудово розуміють українську мову.

Складається враження, що цей канал створений не так для населення окупованих територій, а для того, щоб ширити русифікацію і малоросійство на вільну частину України. Користі для держави і суспільства він не становить", - вважає Шамайда.

Прессекретарка президента Юлія Мендель вважає, що українська мова та ідентичність є значно ширшим явищем за виключно протистояння Росії й потрібно заявити, що в Україні є українська російська мова. Про це вона сказала в ефірі програми "Взгляд с Банковой" на телеканалі "Дом".

На її думку, і зараз, і раніше російська мова не була і не є власністю виключно Росії. Так, речниця глави держави нагадала, що англійську мову використовують в різних країнах і на континентах - в Австралії, і в США, і в Індії тощо, але Велика Британія не вважає англійську мову тільки своєю. Відтак вона висловила переконання, що і Росія не є монополістом на російську мову.

Зараз ви читаєте новину «Заяви Мендель про мову шкодять національним інтересам України - Шамайда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі