четвер, 21 лютого 2013 18:12

"За ліцензією вони двомовні", - кияни подали в суд на російськомовні газети

21 лютого, у Міжнародний день рідної мови, громадськість столиці провела акцію "Хочемо читати українську пресу!". Подія є виступом проти дискримінації україномовних громадян з боку друкованих ЗМІ, які видають свій наклад російською, хоча за ліцензійним свідоцтвом мають це робити або українською, або, принаймні, двома мовами.

Акція пройшла під стінами Подільського районного суду, куди напередодні подав свою заяву проти видання "Комсомольская правда в Украине" громадський діяч Сергій Пархоменко.

Автор: фото: tsn.ua
 

"За ліцензією це видання має виходити двома мовами, але ні я особисто, ні будь-хто не бачив ні одного випуску "Комсомолки" українською мовою", - каже позивач.

"Виявляється, в Україні можна не лише дискримінувати за мовною ознакою більшість громадян, а у нас україномовних є близько 70% населення, але й нахабно порушувати закон, не маючи за це кари", - наголошує Сергій Пархоменко.

Інший киянин, Олексій Кляшторний, який подав позов проти газети "Сегодня" до Соломянського суду, закликав і решту громадян судитися зі ЗМІ, які порушують їхнє право читати українською.

""Сегодня", "Комсомолка", "Факти і коментарі", а також "Бульвар Гордона" є найпопулярнішими серед читацької аудиторії. Всі вони за ліцензією мають виходити двома мовами, а "Бульвар" - виключно українською. Але цього не відбувається", - підкреслив Кляшторний.

Також учасники акції  виставили розкладку з україномовними версіями означених газет, але з порожніми шпальтами. Це символізувало те, що на папері україномовні версії цих газет існують, але не друкуються.

"Такі-от газети без змісту", - пояснюють творці такої метафори.

Насамкінець організатори дійства передали до Подільського суду примірник Конституції України, також із порожніми сторінками.

"Таким чином ми хочемо показати, що незабаром навіть основний закон, що прописаний державною мовою, видавництва не будуть друкувати українською, а судові ограни, органи влади, які ведуть діловодство українською, просто не зможуть його дослідити і їм тепер додасться мороки, бо доведеться витрачати час на його переклад з російської чи ще з якоїсь мови", - кажуть активісти.

Зараз ви читаєте новину «"За ліцензією вони двомовні", - кияни подали в суд на російськомовні газети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

133

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі