середа, 16 травня 2018 11:48

З українських вузів забирають гуманітарні дисципліни - професор

З українських вузів забирають гуманітарні дисципліни - професор
Професор заявив про скасування вивчення української мови у вузах. Фото: zik.ua

Із навчальних планів українських вузів вилучають майже усі гуманітарні дисципліни, зокрема українську мову за професійним спрямуванням.

"14 травня, на засіданні кафедри дізнався новину, яка мене приголомшила. Декан ГПФ НУБІП України професор Василь Шинкарук повідомив, що на підставі відповідних документів Міносвіти з навчальних планів вилучаються практично усі гуманітарні дисципліни, в тому числі українська мова за професійним спрямуванням. Постає запитання, а як тоді обов'язкове знання української мови держслужбовцями. Оці курси, які зараз організовані і де немовбито виявляють рівень знань, то все кампанійщина", – заявив професор Національного університету біоресурсів і природокористування України Сидір Кіраль, передає "Вголос".

Він звертався до віце-прем'єра з гуманітарних питань В'ячеслава Кириленка і міністра освіти Лілії Гриневич з пропозицією, аби викладання української мови за професійним спрямуванням завершувалося держіспитом із видачею сертифікату про рівень володіння державною мовою, який би надалі давав право випускникам вузів обіймати відповідно державні посади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніцой прирівняла Гриневич до Табачника

"Тут і мотивація, і економія державних коштів, і підняття престижу української мови. Погоджувалися, підтримували, а в результаті ось такі кроки. Доходжу висновку, що в Міносвіти не було, не побоюся сказати вголос, такого нищення гуманітаристики навіть за часів правління Табачника. Колеги, друзі, куди ми котимося, чому мовчимо, чому й досі нам нав'язують якісь чужі взірці освіти. Грамотність випускників шкіл за останні роки все опускається і опускається, а це ж наші студенти. Цього року троє моїх студентів у творчих роботах назву нашої держави написали з маленької літери! Що ж то робиться з нашою освітою, хто ж є провідником національної ідеї у школі, середній і вищій, як довго ми це будемо спостерігати й мовчати", - додав професор.

Громадяни України повинні складати іспит з української мови, щоб влаштуватися на роботу. Так вважає письменниця Лариса Ніцой. Ці іспити не повинні викликати труднощі для російськомовних.

Зараз ви читаєте новину «З українських вузів забирають гуманітарні дисципліни - професор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі