середа, 26 лютого 2020 13:23

Уряд не виконує обіцянок щодо мови - нардеп

Уряд не виконує обіцянок щодо мови - нардеп
Микола Княжицький розкритикував роботу влади щодо підтримки української мови. Фото: censor.net.ua

Народний депутат від фракції "Європейська солідарність" Микола Княжицький заявив, що уряд не робить нічого щодо підтримки української мови.

"Соціологічні дослідження говорять про те, що більшість українців обстоюють те, що українська мова має бути державною, політики й посадовці мають спілкуватися українською мовою. Тобто жодного суспільного конфлікту з цього приводу немає. Це не дискусія всередині українського суспільства", - каже Княжицький в коментарі "Прямому".

Називає дії наступом не лише на мову, а й наступом на Україну та її ідентичність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російську хочуть зробити офіційною в Раді

"Ініціативи Зеленського, коли він скептично говорив про закон про мову під час виборчої кампанії, не знаходять жодної підтримки. Але, на жаль, не знаходять підтримки позитивні ініціативи Зеленського, коли він говорив, що мову треба пропагувати не лише батогом, а й пряником. В законі закладено такі можливості для створення Центру вивчення української мови, для підтримки спеціальних цільових програм щодо популяризації української мови. На жаль, уряд Зеленського і сама теперішня влада не роблять нічого з того, що обіцяли й вимагали перед виборами щодо підтримки української мови. А це, звичайно, ускладнить певною мірою для людей, які не знають мови, виконання закону, який набиратиме чинності поступово", – додав Княжицький.

Також розповів, що влада не готує людей до сприйняття мовного закону й не хоче подавати законопроєкт про мову національних меншин, який мали подати за 6 місяців із дня ухвалення мовного закону.

Голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що нардепи на базі комітету розпочали підготовку до національного круглого столу щодо мовного питання.

На його думку, ухвалення мовного закону заклало ризики для суспільства та нових депутатів. Хочуть знайти компромісний підхід, який об'єднував би країну.

Зараз ви читаєте новину «Уряд не виконує обіцянок щодо мови - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі