понеділок, 05 квітня 2021 18:21

Уповноважений із захисту державної мови висловився про ідею Мендель з "українською російською"

Уповноважений із захисту державної мови висловився про ідею Мендель з "українською російською"
Кремінь назвав ідею кодифікації російської мови безперспективною. Фото: "НикВести"

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розкритикував заяву прессекретарки президента України Юлії Мендель про "українську російську мову".

Уявлення Мендель про кодифікацію російської мови в Україні не збігається з поняттями, які висловлював професор Юрій Ковалів, колишній науковий керівник Мендель під час написання нею наукової дисертації, сказав він в ефірі телеканалу "Прямий".

"Це жодним чином не корелює навіть із позицією професора Тімоті Снайдера, який уперше 2019 року запропонував говорити про варіант "української російської мови", - наголосив мовний омбудсмен.

Варіант упровадження "української російської" він вважає безперспективним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доки Мендель просуває російську в Україні, Зеленський - українську в Катарі

"Кодифікатором російської мови у світі є Російська Федерація, відповідно поняття кодифікації російської мови в Україні неможливе. Тому я жодним чином не поділяю таких заяв і вважаю їх такими, які не мають жодних перспектив. Водночас хочу додати, що стаття 10 Конституції України, якій буде 25 років, визначає, що єдиною державною мовою в Україні є українська. Якщо хтось переживає за мову нацменшин і корінних народів, їм надано право, умови для кращого розвитку, які визначені Основним законом", - уточнив Кремінь.

Він наголосив, що "мовне питання" в Україні необхідно закрити раз і назавжди. Державна влада зобов'язана сприяти розвитку і функціонуванню української мови як державної.

Прессекретарка президента Володимира Зеленського Юлія Мендель заявила про "українську російську мову". Про це сказала в ефірі програми "Взгляд с Банковой" на російськомовному телеканалі "Дом". В ефірах телеканалу Мендель говорить російською.

Українські користувачі Facebook заяви речниці президента назвали поширенням "руского міра", яким "аплодують у Москві".

Зараз ви читаєте новину «Уповноважений із захисту державної мови висловився про ідею Мендель з "українською російською"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі