Ексклюзиви
четвер, 07 червня 2012 13:25

Українську ведуть услід за білоруською

Українську ведуть услід за білоруською

Досвід Білорусі красномовно показує, до чого політики можуть довести культурно­-мовне становище. В умовах пострадянського, пост­імперського простору будь­-яка офіційна двомовність перетворюється на одномовність на користь мови метрополії. Бо вона просто сильніша. Білоруські цифри це чудово підтверджують.

1994 року 65% учнів навчалися білоруською, тепер – 19%. Заступник міністра освіти Казимир Фарино визнав, що школярі не володіють білоруською мовою, і сам він нею не володіє. Це відбулося за 18 років! Фактично, білоруська винищена – її вигнали з університетів, державних установ тощо. У містах вона ще тримається серед молоді та інтелектуалів, але в селах – знищена. Села пережили мовну революцію – стара білоруськомовна людність вимерла, а молодь уже російськомовна.

Раджу українцям триматися своєї мови і всіляко її боронити. Про те, що одномовність порушує права російськомовних, білоруси чули 1993–1994 року.

Якщо Україна підвищить статус російської, то за 15–20 років це призведе до російської одномовності, як і в нас. Тож я раджу українцям триматися своєї мови і боронити її всіма можливими способами.

Доводи про те, що одномовність порушує права російськомовних, ми чули 1993–1994 року. Вони такі самі, як у вас. Але тоді ми мали лише два­-три канали телебачення, не було інтернету. Нині ж російська достатньо поширена в медіа­просторі, кіно, інтернеті. Російськомовна людина не може почуватися дискримінованою в таких умовах. Що ж до мови спілкування з чиновниками, то такі стосунки дуже мало часу займають у житті пересічного громадянина. Він зустрічається з владою раз-­двічі на рік. Хіба він не може написати українською заяву або заповнити бланк?

Такі закони хочуть не для того, щоб захистити російську, а щоб надати право не знати української. Так само трапилося в Білорусі. Більшість білоруських чиновників не володіють жодною мовою – білоруську вивчати облишили, а російської до пуття не знають. Якщо написати заяву чи звернення білоруською, тобі дадуть відповідь лише російською.

Зараз ви читаєте новину «Українську ведуть услід за білоруською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

75

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути