вівторок, 13 березня 2018 17:48

Україні потрібен жорсткий мовний закон - Сашко Лірник

Україні потрібен жорсткий мовний закон - Сашко Лірник
Сашко Лірник переконаний, що якби закон прийняли раніше - війни б не було. Фото: "Дніпроград"

Новий мовний закон здатен врятувати українців і буде сприяти майбутньому об'єднанню нації.

"Цей закон не те, що на часі. Дуже давно було треба його прийняти. Якби був прийнятий хоча б в 2004 році, цієї б війни просто не було. Війна дійшла туди, де приймається "руський мир", а він тримається саме на пригнобленні української мови, на впровадженні насильної русифікації. Бо Україна - мовно-етнічна держава, у нас більше 80% українців", - пише український казкар Сашко Лірник у своєму блозі на "Обозревателі".

Письменник вважає, що Україні потрібен ще більш жорсткий закон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко готує 10-річний план укорінення української мови

"Я прекрасно розумію, що дуже жорстке впровадження неможливе через велику інертність суспільства. Але, наприклад, у тій же самій Чехії чи в Ізраїлі - чеська і іврит відповідно були введені для обов'язкового вживання, підтримуються державою, і там все йде в правильному напрямку.

Цей закон є підтримкою держави, і після його прийняття все наладиться, досить 10-15 років. Такі самі крики і жахливі істерики були, коли впроваджувався український дубляж кіно. Я стояв у витоку цього процесу. Ледве не фашистами-нацистами-вбивцями нас називали, українців, на своїй землі, які хотіли зберігати українську мову. І як бачите, нічого страшного не сталося. Все йде правильно", - заявив він.

Письменниця Оксана Забужко вважає, що підготовка 10-річної програми укорінення та зміцнення державного статусу української мови – це стратегічний хід президента. Українська мова потребує зараз нового закону.

Зараз ви читаєте новину «Україні потрібен жорсткий мовний закон - Сашко Лірник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі