вівторок, 19 січня 2021 15:25

Труханов попросив колег говорити українською

Труханов попросив колег говорити українською
Геннадій Труханов закликав колег посилено вчити українську мову Фото: izbirkom.org.ua

Міський голова Одеси Геннадій Труханов вперше провів апаратну нараду українською мовою. Українською намагалися говорити й усі її учасники, навіть ті, хто не володіє мовою.

Іноді мер вживав російські висловлювання, але показав достатній рівень володіння українською. Такий же рівень показали керівники департаментів муніципальної безпеки, освіти і науки, міського господарства. Найважче доповідати українською мовою, навіть з папірцем, було директорці міського відділу охорони здоров'я Олені Якименко, інформує "Думская".

Наприкінці наради міський голова закликав керівників управлінь і департаментів ознайомити підлеглих з нормами мовного закону, який зобов'язує чиновників місцевого самоврядування вільно володіти українською. Щоб допомогти їм мерія планує проводити заняття з української мови.

Також Труханов натякнув на недостатню увагу до регіональних мов у мовному законі.

"Я сподіваюся, що центральна влада зверне увагу на регіональні мови, адже коли наші політики заходять в кут, вони згадують, що наша велика країна - багатомовна, а коли проходять вибори - про це забувають. Ми будемо нагадувати про це доступними нам способами ", - зазначив мер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому російськомовним буває важко перейти на українську

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" Верховна Рада ухвалила 25 квітня 2019 року. Його прийняли в 2-му читанні. "За" проголосували 278 народних депутатів, "проти" - 38, утрималося - 7, не голосували - 25.

Новий мовний закон набув чинності 16 липня 2019-го. Дію частини статей відтермінували, щоб був час на підготовку їх виконання.

Зараз ви читаєте новину «Труханов попросив колег говорити українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі