вівторок, 09 лютого 2021 10:09

Ткаченко має виконувати закон, а не ретранслювати московські кліше

Ткаченко має виконувати закон, а не ретранслювати московські кліше
Розбіжності між міністром культури Олександром Ткаченком та Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кремінем не персональні, а світоглядні Фото: dyvys.info

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь проявляє "амбіції, які перевищують його можливості". Вказав на некоректність висловлювань посадовця, яким уряд дасть оцінку, "оскільки він урядовий уповноважений".

"Натяки міністра, що уряд розбереться з Кременем - неприйнятні. Уповноважений - це незалежна інституція, що виписано в законі. Ця незалежність потрібна, щоб уповноважений міг об'єктивно оцінювати те, що робить міністр Ткаченко чи інші посадовці. Адже уповноважений має захищати права людей і стежити за дотриманням закону, зокрема, органами влади", - розповідає кореспонденту Gazeta.ua співкоординатор ГО "Простір Свободи" Тарас Шамайда.

Уповноважений і міністерство культури - державні інституції, між якими законодавство розподіляє відповідальність за різні напрямки мовної політики.

"Уповноважений має захищати мову як елемент конституційного ладу та право кожної людини отримувати нею інформацію і послуги. Міністерство - це головний орган виконавчої влади у сфері мовної політики. Воно має займатися популяризацією державної мови. У законі про державну мову чітко вказано, що уряд до січня 2020 року ухвалює Державну програму сприяння опануванню державної мови. І розробляти та виконувати цю програму має саме мінкульт. Адже дійсно є громадяни, яким важко опанувати українську мову, є іноземці. Потрібні безкоштовні курси за цією програмою", - пояснив активіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для дітей із російськомовних сімей запускають онлайн-курси української

Тарас Кремінь просив розробити програму та висловив думку, що Олександр Ткаченко не зможе нічого зробити на посаді міністра.

"Коли уповноважений нагадує міністру про обов'язок виконувати закон, зокрема, подати на розгляд уряду відповідну програму, міністр має адекватно реагувати на критику, а не розповідати про якусь затверджену мовну стратегію до 2030 року. Це різні речі. Він має це розуміти. Натомість Ткаченко закликає зупиняти якісь норми закону про мову, які чудово працюють. Мовляв, ще не створені курси, і популяризація мови недостатня, а вже існують якісь заходи щодо захисту мови. Але ж саме він і його попередник ні курсів не зробили, ні популяризації не провели", - каже Тарас Шамайда.

Уповноважений ефективно виконує свою роботу. Разом з громадськими активістами провів величезну роз'яснювальну роботу, супроводжуючи перехід послуг на українську. Хоча це прямий обов'язок міністерства культури.

"Між ними не персональні розбіжності, а світоглядні. Міністру не до вподоби ефективна політика захисту державної мови. Він постійно ретранслює московські міфи. Про якихось мовних інспекторів. Про бабусь, яких змушуватимуть говорити українською і штрафуватимуть. Про те, що закон нав'язує українську у сфері приватного спілкування. Це все – маячня. Він як міністр культури зобов'язаний виконувати та підтримувати закон, тим паче, що за даними соціологів цей закон підтримують 2/3 українців – значно більше, ніж будь-яку партію чи політиків. Мова об'єднує наш народ, і міністр культури мав би зміцнювати цю єдність, а не ретранслювати московські кліше", - додав Тарас Шамайда.

Напередодні міністр Олександр Ткаченко дав інтерв'ю порталу Obozrevatel. На питання журналіста щодо оцінки його роботи від уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня відповів:

"У мене враження, що амбіції Тараса Креміня перевищують його можливості. А щодо коректності його висловлювань – оцінку дасть уряд, оскільки він урядовий уповноважений. Тим паче, що така дискусія вже піднімалась.

Але от що Тарас Кремінь не зазначив, так те, що саме нашим міністерством створено секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови. Тобто його апарат. А ще він помилився із заявами про відсутність стратегії промоції української мови. Адже ми розробили Стратегію популяризації української мови до 2030 року "Сильна мова – успішна держава", на Кабміні погодили план заходів із 1-го етапу її реалізації. До того ж, МКІП іще торік розробило парасольковий портал для популяризації вивчення української мови Speak Ukrainian".

Також міністр прокритикував штрафи за порушення мовного закону.

Зараз ви читаєте новину «Ткаченко має виконувати закон, а не ретранслювати московські кліше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі