пʼятниця, 24 вересня 2021 16:50

Театри перевірили на дотримання мовного закону

Театри перевірили на дотримання мовного закону
Лише два державних театри показують вистави лише українською. Фото: pexels.com

Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови дослідив виконання норм мовного закону державними театрами.

Проаналізували виконання мовної норми сімома театрами, що належать до сфери управління МКІП.

"Відверто кажучи, ситуація не найкраща. Інформація, надана Міністерством культури та інформаційної політики України, охоплює вісім місяців поточного року й містить дані за період, коли норма ще не набула чинності", - ідеться в повідомленні

На 1 вересня 2021 року повністю проводили вистави державною мовою лише в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка в Києві й Національному академічному українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької у Львові. Там усі вистави виконують українською.

Три національних театри супроводжують вистави дубляжем. У Національному академічному театрі опери й балету України імені Тараса Шевченка в Києві зі 132 вистав 89 були державною мовою, 43 - іншою мовою й були перекладені.

У Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької зі 107 вистав 19 виконали державною мовою, 88 перекладали.

У Національному академічному театрі російської драми імені Лесі Українки в Києві 16 вистав були державною мовою, 318 переклали.

В Одеському національному академічному театрі опери та балету три вистави виконували державною мовою, 102 - іншою. 45 із них переклали.

У Харківському національному академічному театрі опери та балету імені Миколи Лисенка із 49 вистав іноземною мовою 19 переклали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві театр відмовився перекладати вистави українською

"Щодо театрів, які й далі порушують норми мовного закону, про що свідчать звернення до нас, вживатимемо заходів державного контролю за послуговуванням державною мовою", - додали в секретаріаті.

З 16 липня всі концерти, шоу-програми, культурно-мистецькі, видовищні заходи мають відбуватися державною мовою. Комунальні й державні театри мають показувати вистави українською мовою або супроводжувати перекладом. Музеї мають використовувати українську. Дублювати інформацію можна будь-якою мовою.

Зараз ви читаєте новину «Театри перевірили на дотримання мовного закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі