Ексклюзиви
середа, 27 січня 2021 16:38

Такі люди не мають виховувати українців - захисники мови відреагували на скандал в НПУ імені М. П. Драгоманова

Такі люди не мають виховувати українців - захисники мови відреагували на скандал в НПУ імені М. П. Драгоманова
Такі люди не повинні виховувати українців - захисники мови відреагували на скандал в Університеті Драгоманова фото: npu.edu.ua

Сьогодні Міністерство освіти і науки України відреагувало на допис професорки кафедри культурології та філософської антропології Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Євгенії Більченко щодо її критики мовного закону.

У МОН наголосили, що тему мови можуть та мають обговорювати в демократичному суспільстві винятково з повагою і толерантністю. Україна обрала свій шлях щодо мовного питання. Він про турботу навколо державної мови, що є важливим для країни.

"Нас, українськомовних і російськомовних, об'єднує те, що ми всі – українці. І ми всі маємо турбуватися про нашу країну та нашу мову.

Наше завдання як суспільства, що постійно розвивається, – дійти однієї системи координат.

Усі дискусії щодо мовного питання не можуть доводитись до абсурду. І мусять мати винятково риторику поваги, незалежно від позиції. А також розуміння, що ми всі живемо в одній країні, в якій повага є нашою неодмінною національною рисою", - інформують у МОН.

Громадський активіст Роман Матис переконаний, що подібні дописи є прямим закликом до порушення закону і це є порушенням основ держави.

"Така особа не може викладати в університетах і поширювати свої антидержавницькі ідеї, - каже Gazeta.ua Роман Матис. - В Україні є закон і норми, які треба виконувати. Абсолютна більшість громадян погоджується з необхідністю виконання цього закону, але знаходяться окремі індивіди, які вирішили зробити собі черговий піар з цієї теми".

Викладачка вже була в центрі мовного скандалу 6 років тому.

"Пані Більченко намагається "хайпувати" на цій темі ще з 2014 року. Спочатку вона принципово не переходила на українську мову, а тепер знову повертається до російської. Ця людина не може вирішувати нічого в питанні політики щодо мовної ситуації в Україні. Такі люди не мають виховувати українців, а тим паче працювати в університеті. У нас є соціологічні дослідження, які чітко вказують на те, що 70 відсотків громадян України гарантовано підтримують єдину державну мову, якою мають послуговуватися в усіх сферах суспільного життя", - говорить активіст.

Громадський діяч Святослав Літинський наголосив, що над подібними випадками має працювати Служба безпеки України.

"Такий допис є прямим закликом до порушення закону і це є порушенням основ держави. Така особа не може викладати в університетах і поширювати свої антидержавницькі ідеї", - каже Gazeta.ua громадський діяч.

Значна частина студентів, представників студентських самоврядних організацій та професорсько-викладацького складу висловилися за неприпустимість роботи викладача з такими переконаннями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Університет відреагував на зневажливі висловлювання викладачки про мову

Нагадаємо, 18 січня викладачка Євгенія Більченко оприлюднила допис такого змісту: "Цей закон - лише ланка в ланцюзі, черговий опухлий лімфовузол у тілі онкохворої американської колонії. І сором'язливі напівзаходи в оцінках ситуації за допомогою спроби відстояти хоча б свою систему знаків - недостатні. Так ми прирікаємо себе на лузерство, на випрошування того, що і так нам належить за правом".

Зараз ви читаєте новину «Такі люди не мають виховувати українців - захисники мови відреагували на скандал в НПУ імені М. П. Драгоманова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути