вівторок, 12 червня 2018 18:31

Суд зобов'язав мережу спортивних клубів обслуговувати клієнтів українською

Сихівський районний суд у Львові зобов'язав мережу клубів Sport Life надавати послуги державною мовою.

"Львів'янка Олександра Сивак відстоювала право своєї неповнолітньої внучки Юлі отримувати послуги клубу державною мовою, - розповідає про справу голова громадської організації "Незалежні" Святослав Літинський. - Дитині купили абонемент на групові заняття сквошем у спортклубі. Спочатку проблеми не помітили, бо тренер у приватних розмовах із рідними дитини користувався українською. Жінка та батько дитини звертались до керівництва письмово, а тоді і особисто. На що отримали пропозицію відвідувати індивідуальні заняття ціною 300 грн/год, замість звичних 75 грн".

Автор: Святослав Літинський
  "Спортлайф" прогав суд жінці, бо відмовлявся надавати послуги українською мовою
"Спортлайф" прогав суд жінці, бо відмовлявся надавати послуги українською мовою

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як боротися з російськими вивісками

Літинський зазначає, що це не перший позов на компанію. Минулоріч із Sport Life судилась киянка Ганна Романюк.

"Керівництво спортивного клубу не зробило жодних висновків із першої поразки. Вони лише внесли у свої договори додатковий пункт, який суперечить Закону України: мова занять має бути "комфортною" і для тренерів, і відвідувачів.

Хоч позов стосувався мовної політики Sport Life, захисник клубу заявляв, що порушують права тренера. Тренер зі сквошу - родом із Кривого Рогу. На це і акцентував увагу захисник. Мовляв, він не говорить українською. Та й узагалі не знає її. Але, в переписі населення 2016 року, 71% жителів Кривого Рогу вказали, що українська - їх рідна мова", - каже Святослав Літинський.

Дитина більше не відвідуватиме занять в клубі, не лише через те, що абонемент закінчився, а й через мовну позицію керівництва.

Представник Sport Life після судового засідання повідомив усім російською, що подасть на апеляцію.

Рішення суду не передбачає конкретного покарання. Власники клубу мають відшкодувати судові витрати та зобов'язати усіх своїх працівників надавати послуги державною мовою.

Дитяча письменниця Лариса Ніцой розповіла, як у СБУ з нею відмовились спілкуватись українською. Закликає президента оголосити догану голові служби Василю Грицаку.

У відомство її запросили на допит у зв'язку зі справою Бабченка та "списком 47-ми". Його отримали завдяки інсценуванню убивства журналіста. Занесених до нього осіб мали знищити на замовлення з Російської Федерації. Про візит написала у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Суд зобов'язав мережу спортивних клубів обслуговувати клієнтів українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі