неділя, 02 лютого 2020 03:13

Столичні вчителі залишаються совєтизованими - мовознавець

Столичні  вчителі залишаються совєтизованими - мовознавець
Лариса Масенко розповіла про мовну ситуацію в Києві. Фото: Укрінформ

Мовознавиця, професорка Києво-Могилянської академії Лариса Масенко розповіла, що в Києві досі більшість говорить російською.

"Зараз у столиці я значно частіше чую українську мову, ніж раніше, і що позитивно – від молоді, хоча назагал Київ лишається переважно російськомовним. Дерусифікація мала відбутися передусім через освіту, велика роль тут належить школі — середній і вищій, яка мала б виховати мовно й національно свідоме молодше покоління", - сказала вона, передає "Вголос".

На її думку, більшість столичних вчителів залишаються совєтизованим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Киянка змусила чиновників міграційної служби перейти на українську

"Досі у київських школах поширене явище, коли вчителька говорить українською лише на уроці, а на перервах і позаурочних заходах спілкується з учнями російською мовою. А у дітей таким чином формується сприйняття української як нудної офіційної мови, а російської — як мови розваг і відпочинку. З таким вихованням у поєднанні з впливом телевізійних каналів, що належать олігархам, де розважальні програми й серіали російськомовні, а нерідко ще й застосовують практику приниження української, мовну ситуацію не зміниш", - вважає професорка.

ТРЦ "Атмосфера" у Києві порушує мовний закон. "Інформація для загального ознайомлення подається державною мовою. Сюди входять вказівники, вивіски, повідомлення, написи тощо", - написав Андрій Смолій у спільноті "И так поймут". Реклама та інформація у ТРЦ подається російською мовою.

Зараз ви читаєте новину «Столичні вчителі залишаються совєтизованими - мовознавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі