четвер, 21 березня 2019 14:49

Стало відомо, на яких каналах найменше української мови

Стало відомо, на яких каналах найменше української мови
Провели моніторинг мовної ситуації на телебаченні. Фото: "Єдність"

6 загальноукраїнських телеканалів можуть не виконати норми квоти щодо 90% української мови в телеефірі.

Зокрема, це телеканали "Україна", ICTV, НТН, К1, "Ентер-фільм" та "Інтер", повідомляє "Телекритика".

Найменше української мови в ефірі "України", ICTV і НТН – 77%, на К1 – 79%, "Ентер-фільмі" – 78,5%, "Інтері" – 80%. На телеканалі СТБ у середньому 86% української мови, на "1+1" – 88%. 100% української мови в ефірі "UA:Перший", "Еспресо", "Рада", "Мега", "Ескулап", М1 та "Піксель". ZIK і "Культура" не добрали 1% до 100%.

Серед супутникових каналів найгірше виконують квоту телеканал "Возрождение" (34%) і "Терра" (67%).

Усі місцеві мовники виконують квоти. Найнижчі показники в Одеській (83%) та Луганській областях (89%). У Волинській, Рівненській, Черкаській, Чернігівській, Вінницькій, Івано-Франківській областях частка української мови на телебаченні становить 100%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перевищили норму - розповіли про мовні квоти на радіо

Усі без винятку телеканали транслюють новини українською мовою. На регіональних і місцевих каналах частка новин українською становить 99%.

Моніторинг проводили з жовтня 2018-го по лютий 2019 року. Перевірили 27 загальнонаціональних, 26 супутникових і 138 регіональних і місцевих телеканалів.

Мовні квоти на телебаченні та радіо допомогли мешканцям східних регіонів України позбутися переконання, що українська - чужа. Письменник Сергій Жадан задоволений тим, що її побільшало у публічному просторі.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, на яких каналах найменше української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі