середа, 07 жовтня 2020 11:02

Сфера обслуговування повинна перейти винятково на державну мову - Тарас Кремінь

Сфера обслуговування повинна перейти винятково на державну мову - Тарас Кремінь
Тарас Кремінь: "Мовний закон – не перешкода, а додаткова можливість для підприємців". Фото: Тарас Подолян

З 16 січня 2021-го сфера обслуговування повинна стовідсотково перейти на державну мову. Це передбачає мовний закон.

"Низка положень закону вже набула чинності. З 16 січня 2020 року мова реклами, в тому числі політичної, має бути виключно українською. З 16 липня цього року назви аеропортів, станцій, зупинок, технічна та проєктна документація, мова діловодства, документообігу, листування і звітності юридичних осіб – все це має бути українською. З 1 вересня 2020-го всі школи перейшли на українську", - говорить уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Він зустрічався з представниками Американської торговельної палати та Європейської бізнес-асоціації, щоб узгодити перехідні періоди та домовитися про співпрацю щодо переведення їхньої діяльності на українську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовний омбудсмен зробив заяву, пов'язану з виборами

"Соціально відповідальний бізнес готовий іти нам на зустріч. Ми, зі свого боку, робитимемо все, аби Україна була інвестиційно привабливою, не була обмежена бар'єрами. Мовний закон – не перешкода, а додаткова можливість для підприємців. Природним, законним і цивілізованим шляхом ми повинні об'єднувати людей із різних сфер, які зацікавлені працювати на зміцнення українських національних інтересів", - вважає мовний омбудсмен.

Визнає, що зараз є проблеми із збереженням динаміки українізації. Для її збереження потрібна системна й ефективна державна мовна політика.

"Відповідно до закону, до 16 січня 2020 року Кабмін мав затвердити державну програму з розвитку та опанування української мови. Її немає досі. Так само мережа безкоштовних курсів вивчення української мови. Вони працюють нецентралізовано і лише завдяки ініціативі громадських організацій. Перш ніж вимагати від людей гідного рівня володіння державною мовою, треба створити для цього умови. Тут, як ніде, величезна роль міністерств культури, освіти та Ради національної безпеки і оборони. Адже мовний фронт в умовах гібридної війни не менш важливий", - каже Тарас Кремінь.

Інтерв'ю з Тарасом Кременем читайте в журналі "Країна" 8 жовтня 2020-го.

Зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури для всіх закликає уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Треба розробити тестові завдання кількох рівнів складності з української літератури для вступників залежно від того, на які спеціальності вони вступатимуть - гуманітарні чи технічні, про це він повідомляє на сторінці у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Сфера обслуговування повинна перейти винятково на державну мову - Тарас Кремінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі