четвер, 30 серпня 2018 08:47

"Село неасфальтоване" - Ніцой виступила за повернення старого правопису

"Село неасфальтоване" - Ніцой виступила за повернення старого правопису
Ми всі казали: "Індик". А в селі казали: "Гиндики". - От село неасфальтоване! – сміялися ми. – Ну які гиндики? Фото: haikudeck.com

Потрібно повернутися до старого правопису, який був знищений радянською владою.

До цього закликала письменниця і відомий захисник української мови Лариса Ніцой в Facebook.

Вона звернула увагу на один цікавий аспект. Ніцой зазначила, що новий правопис вводить в обіг таку вимову, яку раніше вважали "мовою села" і насміхалися над нею.

"Ми всі казали: "Індик". А в селі казали: "Гиндики".

- От село неасфальтоване! – сміялися ми. – Ну які гиндики?

Ми сміялися з села, ми сміялися з їхньої вимови. Мода була така, сміятися зі своїх. Ми сміялися з усього українського, як другосортного. Ми й не помітили, як стали сміятися з України і не поважати її", - пише Ніцой.

Письменниця відзначила, що ці слова є українськими, просто радянська влада їх викинула з ужитку.

"Репресували не лише українську інтелігенцію. Репресували українські слова. Створили цілі таблиці, в яких заборонили українські слова, заборонили українську вимову і написання з поясненням: "Це слово буржуазно-націоналістичне", - розповіла вона і навела приклади таких слів: винарня, хитун, индик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дітям із Донбасу не місце в українських таборах: скандальна заява письменниці

За її словами, радянська влада робила це для того, щоб максимально наблизити українську мову до російської. Вважає, що нам потрібно повернутися до старого правопису, який був знищений радянською владою.

"Ми відновили незалежність. Ми сказали: "Україна понад усе"! Чому ж і досі кажемо: "Правильно "індик", а "индик" – ха-ха, неграмотно! " Адже вимова "индик" – то якраз наша".

Новий український правопис пропонує обговорити Міністерство освіти і науки. Ознайомитися з текстом нової редакції можна на сайті установи.

Зараз ви читаєте новину «"Село неасфальтоване" - Ніцой виступила за повернення старого правопису». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі