четвер, 03 вересня 2015 15:30

Письменник Капранов порадив львів'янам не розуміти російської мови

Письменник Капранов порадив львів'янам не розуміти російської мови
брат Капранов

Починаючи з минулого року жителі західних областей України, зокрема Львова, все частіше чують російську на вулицях. Кажуть, різкий наплив російськомовних стався внаслідок початку бойових дій на Сході і збільшення кількості переселенців, - пише тамтешнє видання "Погляд".

"Наплив російської мови на вулицях Львова - прямий наслідок так званої толерантності, яку допускають галичани до російськомовних", - заявив виданню письменник Віталій Капранов.

"Ми з братом із Півдня. В дитинстві займалися спортом і їздили на різні змагання. Наші хлопці розповідали, що коли їдеш до Львова, то там треба говорити українською мовою, бо тебе можуть проігнорувати в магазині, для прикладу, нічого тобі не продати, якщо ти російськомовний. Тобто, колись в Галичині була побутова українізація. А тепер вирішили позагравати з російською мовою і наслідки не примусили себе чекати", - каже Віталій Капранов.

"Якщо львів'яни вважають, що заборонити приїжджим розмовляти російською – це негуманно, то на що тоді скаржитись? Щоби всім було "харашо" і всі говорили українською мовою – так не буває. У вас є два варіанти: або ви боронитесь, або ви терпите. Або буде погано вам, або їм", - вважає Віталій Капранов.

За його словами, для того, щоб у Львові звучала лише українська, повинно бути побутове неприйняття російської мови, як було раніше. Людина ж має право не розуміти російської?

"Тому не треба нічого нікому забороняти. Достатньо просто домовитися зі всіма львів'янами, які переживають за культурне середовище свого міста, про те, що вони "не знають" російської. І коли до вас звертатимуться російською, казати: "Пробачте, я вас не розумію". От побачите, що якщо певна частина активної львівської інтелігенції стане на таку позицію, через рік ви вирішите цю проблему", - переконує Віталій Капранов.

Подібну позицію на початку року пропагували на телебаченні в Естонії. В ролику на прикладі дітей пояснювали, як спілкуватися з російськомовними.

Зараз ви читаєте новину «Письменник Капранов порадив львів'янам не розуміти російської мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі