четвер, 08 січня 2015 10:09

Петербурзька еліта заговорила російською після нападу Наполеона

Письменниця Олена Степова розповіла в Фейсбуці, як у центрі Луганська зустріла водія маршрутки, який розмовляв українською.

Просто вирішили з мужиками, як протест проти дебілізму, українською мовою говорити, - каже він. - Щодня тепер читаю, вчу, вимову слухаю.

Коли війська Наполеона 1812 року вдерлись у Росію, петербурзька еліта різко перейшла на російську мову. При тому, що вони нею практично не володіли і зневажали як мову холопів.

До того у вищих колах панувала французька. Вона несла ідеї вольнолюбства, лібералізму, різних модних віянь. Серед дворянства також були поляки, німці, голландці, італійці, англійці. Словом, на зібраннях і балах лунали майже всі європейські мови, окрім російської.

Однак війна із "супостатом" підняла таку хвилю патріотизму, що дворяни й інтелігенти швидко перейшли на мову свого народу. Говорити французькою стало правилом поганого тону.

В Україні нині теж війна з агресором. І патріотизму вистачає. Добровольчі батальйони, волонтерські організації, місцеві загони самооборони, прапорці на автівках і балконах, співання гімну на площах і стадіонах тому яскраве свідчення.

Але, на жаль, російська — мова ворога — продовжує домінувати в суспільстві. Навіть з'явився дивний термін — російськомовні українські патріоти/націоналісти. Цілковита більшість бійців АТО, як і волонтерів, спілкуються російською. Вона практично стала єдиною мовою військової комунікації у театрі воєнний дій.

Та й у столиці нею спілкується більшість. Навіть заробітчани з Київщини, Полтавщини, Черкащини, щойно перетинаючи кордон Києва, чомусь переходять на "общепринятый язык". Коли ж їм робиш зауваження, тільки знизують плечима: мовляв, тут усі так говорять. Вочевидь, у свідомості ще досить сидить радянських міф про українську як мову селюків, що вона вторинна, недосконала тощо. Але насправді це не так. Українська мова належить до найрозвиненіших мов світу і нам нічого її соромитися.

Тож час усім, хто вважає себе патріотом, переходити на українську. Лише вона може слугувати засобом ідентифікації нації. Будь-які репліки на кшталт "да какая разница, лишь бы человек хороший был" вже не просто обивательські, а й шкідливі. Маємо запанувати у своїй сторонці духом і душею. А вони найповніше проявляються в мові наших пращурів які віками жили на цій землі і скріпили її не тільки кров'ю, а й думкою, піснею, словом.

  Саме час українцям перейти на спілкування своєю мовою, вважає журналіст Олександр Гунько.
Саме час українцям перейти на спілкування своєю мовою, вважає журналіст Олександр Гунько.
Зараз ви читаєте новину «Петербурзька еліта заговорила російською після нападу Наполеона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі