пʼятниця, 15 березня 2019 16:38

Ніцой вказала на недолік у мовному законі

Ніцой вказала на недолік у мовному законі
Депутати намагаються не вживати визначення "українська мова" у законі. Фото: Reuters

Під час розгляду законопроекту про державну мову у Верховні Раді, зав'язалось активне обговорення епітету, яким слід називати мову - державною чи українською.

"Ми на комітеті вже неодноразово говорили, що це законопроект про функціонування української мови як державної. Ми домовились по всьому тексту законопроекту написати, що це українська мова. Ми за це голосували. Як так сталося, що в тексті законопроекту, який ми розглядаємо зараз у залі – всюди фігурує епітет "державна" замість "українська". В основі всього стоїть українська мова. Бо це мова України, бо це мова українців. Хіба ми поширюватимемо за кордоном державну мову? Ми поширюватимемо українську мову. Франція популяризує французьку мову, Англія – англійську, а Україна – українську. Це законопроект про українську мову. Державна – це додатковий статус української мови. Ми захищаємо українська мову, а не статус. Чому по всьому законопроекту вилучено українська і написано державна", - цитує народного депутата Ярослава Лесюка письменниця Лариса Ніцой у Facebook.

"Бо державна має ширше значення, тому ми кругом написали державна мова", - відповів йому голова комітету культури Микола Княжицький.

"Пане Княжицький, хочу вам подякувати за те, що включили по всьому тексту кримськотатарську мову", - сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Так, ми любимо кримських татар. Ми поважаємо вашу кримсько-татарську мову. Кримськотатарська мова також зазнала переслідувань і втрат. Ми підтримуємо кримськотатарську мову! Ми будемо розвивати кримськотатарську мову! Ми все зробимо для кримськотатарської мови", - сказав Княжицький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від цього палатиме у Москві – Скрипін звернувся до депутатів

"Чому цей пан так соловейком не співає, коли українську мову треба назвати українською? Мова українців називається українська, а не державна. Український народ розмовляє українською мовою. Бо якщо наша мова називається державною, то як називається народ – державний?

Якщо ви пишете кругом по тексту законопроекту замість українська - державна, тоді замість кримсько-татарської треба писати – мова корінного народу. Якщо ви понаписували по тексту мову кримських татар – кримсько-татарську, то українцям напишіть, що їхня мова українська", - міркує Лариса Ніцой.

28 лютого парламент почав розглядати у другому читанні законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної. Єдиною державною мовою є українська.

Публічне приниження чи зневага української мови прирівнюють до наруги над державними символами України і карають за законом. Відповідальність нестимуть і ті, хто перешкоджатиме чи обмежуватиме користування українською.

Документ регулює застосування української в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Його дія не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійні обряди.

Зараз ви читаєте новину «Ніцой вказала на недолік у мовному законі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі