четвер, 20 вересня 2018 10:46

"Нехай вам не буде соромно" - Ніцой попросила студентів не переходити на російську

"Нехай вам не буде соромно"  - Ніцой попросила студентів не переходити на російську
Всупереч поширеним випадкам, викладачі не мають права пропонувати студентам мову навчання, зазначила Ніцой. Фото: zik.ua

Письменниця Лариса Ніцой просить студентів вузів в Україні не переходити на російську. Російськомовні викладачі часто читають лекції російською, бо їм так зручно. Так перекладають відповідальність на студентів.

"Я вас прошу, не ставайте співучасниками злочину. Якщо для цього треба сваритися, сваріться. Якщо потрібно скаржитися, скаржтеся. Нехай вам не буде соромно, бо ви вимагаєте дотримання закону", - звернулася письменниця до студентів у відео на Facebook.

Всупереч поширеним випадкам, викладачі не мають права пропонувати студентам мову навчання, зазначила Ніцой.

"Мова давно затверджена на законодавчому рівні. В усіх закладах України – вона українська", - поянила.

Письменниця звернулася до статті 7 Закону про освіту, де вказано що мовою освіти в Україні є українська. У статті 48 Закону про вищу освіту також вказано, що мовою навчання є державна мова. Показала Рішення Конституційного суду від 14 грудня 1999 року. Тоді розглядалася справа про використання української мови. Ніцой зазначила, що невикористання української мови підпадає під кримінальну відповідальність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська має бути бажаною, а не нав'язаною"

"Якби ви вчилися в Польщі, - ви б училися польською, якби ви вчилися в Німеччині, - училися німецькою, якби ви вчилися в Чехії, - училися чеською, якби ви вчилися в Англії, - училися англійською, якби ви вчилися в Московії - ви б училися московською. Якщо викладачі продовжуватимуть порушувати, то в нас є Кримінальний кодекс України для осіб, які порушують рішення Конституційного суду", - зазначила Ніцой.

Коли громадський активіст Ярослав Попович зателефонував на кафедру Інституту комп'ютерних інформаційних технологій НАУ, з ним спілкувалися лише російською мовою.

"Російською спілкувався навіть заступник директора. Згодом таки перейшов на українську, - повідомив активіст. - Вони проводять фіктивні голосування щодо мови викладання, де результат уже заздалегідь відомий. Деякі взагалі нікого не питають і проводять заняття російською. Домашні завдання на практичних заняттях теж дуже часто дають нею".

Така сама ситуація склалася і в Українському гуманітарному інституті.

Зараз ви читаєте новину «"Нехай вам не буде соромно" - Ніцой попросила студентів не переходити на російську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі