пʼятниця, 18 вересня 2020 11:42

Не збираємося миритися з тим, що президент нехтує Конституцією - активіст про позов до Зеленського

Не збираємося миритися з тим, що президент нехтує Конституцією - активіст про позов до Зеленського
16 вересня 2020 року Велика Палата Верховного Суду мала ухвалити остаточне рішення за позовом правозахисника Сергія Мельничука до президента Володимира Зеленського. Фото: sud.ua

Велика Палата Верховного Суду 16 вересня 2020 року розглядала позов правозахисника Сергія Мельничука до президента Володимира Зеленського. Подав його через виступ глави держави російською мовою на іForum-2019.

"Рішення поки що не розголошують. Його ухвалювали в порядку так званого письмового провадження - розгляду справи без виклику осіб. Якби це було повноцінне судове засідання, присутні знали б його. А так не можемо точно сказати, коли рішення опублікують", - розповідає кореспонденту Gazeta.ua співкоординатор координаційної ради із захисту української мови та культури Олексій Кляшторний.

У призначений день засідання біля суду виставили пікет.

"Ми прийшли до будинку Верховного Суду привернути увагу суспільства до події, яка відбувається. Показати, що не всім байдуже. Сергій Мельничук перед тим отримав листа, в якому зазначалося: "16 вересня Велика Палата розгляне справу в порядку письмового провадження", - зазначає активіст.

Раніше установа намагалася відмовити в розгляді справи через "неправильно оформлену позовну заяву". Під час самого розгляду справи зазначали, що "позивач не надав доказу порушення його суб'єктивного права та існування між ним і президентом України якихось правовідносин у зв'язку з виступом президента російською мовою".

"З точки зору людини зі здоровим глуздом, зрозуміло, що будь-який публічний виступ президента, на якому не застерігається спеціально, що "говорить не як президент, а лише як приватна особа", сприймається як те, що виступає саме глава держави, наділений певним спектром конституційних повноважень. Говорить ті речі, які має можливість реалізовувати, виходячи з них. Українці не повинні мовчати, коли їх позбавляють права чути такі промови державною мовою", - вважає Кляшторний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ганьба і п*здець" - "слуги" в листуванні обговорювали свій законопроєкт про русифікацію

На його думку, розгляд справи Великою Палатою в порядку письмово провадження – це не правильно.

"Як це робить один суддя – зрозуміло. Сидить біля комп'ютера, ознайомлюється з матеріалами дрібної справи, міркує над ними і набирає своє рішення з аргументацією. Але як відбувається комунікація і об'єднання думок різних членів палати в письмовому провадженні. Як вони водночас думають, це фізично незрозуміло. Можна лише припустити, що суддя-доповідач напише це рішення і просто направить у тій чи іншій формі на погодження всім іншим членам Великої Палати. Переконаний, що ці юридичні норми, нібито спрямовані на спрощення і пришвидшення судових проваджень, насправді обмежують публічність адміністративного процесу та наші права як громадян", - міркує.

Громадські активісти припускають, що рішення з імовірністю 90% буде на користь президента Володимира Зеленського.

"Розуміємо, що Верховний Суд намагається виправдати президента і стати на його бік. Це не правова логіка, а логіка авторитарної держави, запозичена з совєцьких часів. Хто ж такий рядовий громадянин, щоб оскаржити дії президента України", - додає.

Але активісти готують ще один позов проти президента Володимира Зеленського. Цьогоріч публічно виступав російською мовою в Одесі.

"Цей його вчинок ми також оскаржимо. Врахуємо зауваження Верховного Суду по позову Сергія Мельничука. Миритися з тим, що президент нехтує Конституцією і виражає приховане презирство до української нації, не збираємося", - каже Олексій Кляшторний.

Український правозахисник Сергій Мельничук оскаржив у суді протиправне використання Володимиром Зеленським російської мови під час здійснення повноважень президента України. 1 квітня 2020 року Верховний Суд України призначив розгляд справи в порядку письмового провадження.

Зараз ви читаєте новину «Не збираємося миритися з тим, що президент нехтує Конституцією - активіст про позов до Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі