Ексклюзиви
середа, 13 березня 2019 13:01

Нам не потрібні "лякалки" - нардеп розповів, коли приймуть мовний закон

Нам не потрібні "лякалки" - нардеп розповів, коли приймуть мовний закон
Нардеп Максим Курячий: "розглядатимуть ще два пленарні тижні. А там – і вибори" Фото: litsa.com.ua

Верховна Рада не встигне розглянути мовний закон до виборів президента. Заступник голови фракції БПП Максим Курячий пояснює це низькою динамікою розгляду правок.

"За моїм прогнозом, його розглядатимуть ще два пленарні тижні. А там – і вибори. Але закон буде дуже виважений та збалансований зі всіх сторін", – наголосив Максим Курячий телеканалу ZIK.

Пояснює, що постійно відбуваються збори робочих груп з питань мовного законопроекту. Триває дискусія, яка має сприяти появі "якісного документу".

"Є речі, які я для себе назвав "перегином", вони занадто радикальні. Вважаю, що мовний закон має бути неупередженим, збалансованим і виваженим, який би справді об'єднував все суспільство. Без якихось "лякалок" і з рівними можливостями для використання мов нацменшин. Зокрема – і російської, і польської, і румунської чи азербайджанської", – підкреслив депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парубій дав прогноз щодо мовного закону

28 лютого парламент почав розглядати у другому читанні законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної. Єдиною державною мовою є українська.

Публічне приниження чи зневага української мови прирівнюють до наруги над державними символами України і карають за законом. Відповідальність нестимуть і ті, хто перешкоджатиме чи обмежуватиме користування українською.

Документ регулює застосування української в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Його дія не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійні обряди.

Зараз ви читаєте новину «Нам не потрібні "лякалки" - нардеп розповів, коли приймуть мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути