Ексклюзиви
пʼятниця, 22 травня 2020 13:52

На межі - як канали виконують мовні квоти

На межі -  як канали виконують мовні квоти
Нацрада побоюється, що квот не виконуватимуть. Фото: pexels.com

Моніторинг Нацради свідчить про те, що телерадіоорганізації виконують мовні квоти впритул до норм.

Притому існує потенційний ризик порушення чинних норм закону, заявила під час засідання 21 травня голова Національної ради Ольга Герасим'юк, повідомляє Укрінформ.

"Зараз проаналізовано дані моніторингу на предмет дотримання мовних квот, які свідчать про виконання встановлених чинним Законом України "Про телебачення і радіомовлення" норм у мінімально встановленому законодавством відсотковому співвідношенні. Тобто квоти виконуються якраз за нижньою планкою", - сказала вона.

Це не означає порушення. Але за такої редакційної політики існує потенційний ризик порушення чинних норм.

"Ми звертаємося до телерадіоорганізацій із запитанням, які причини саме такої редакційної політики, чи, на їхню думку, існують ризики невиконання вимог закону в цій частині і чи зможуть вони виконувати вимоги закону після набрання чинності Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Це дуже важливе й чутливе питання, і ми цієї роботи не зупиняємо ні на мить", - наголосила голова Національної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада згортає мовну політику. Української в ефірі стає менше - Сюмар

Герасим'юк заявила, що, коли готували мовний закон, Національна рада звертала увагу на деякі його особливості, які можуть бути використані мовниками.

"Ми звернемося до телерадіоорганізацій зі спеціальним листом, який буде доступний публічно, оскільки справді складається враження, що української мови стає менше, особливо в праймі, і це через те, що особливості закону дають можливість телерадіоорганізаціям так програмувати – грубо кажучи, можна 4-5 чи 6 днів виконувати норму, а в останнього дня суцільно ставити програми іншими мовами. Про це треба говорити і з парламентаріями", - зазначила вона.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення послабила контроль за дотриманням мовних квот.

Зараз ви читаєте новину «На межі - як канали виконують мовні квоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути