середа, 03 березня 2021 16:36

Мову переведуть на латиницю, щоб позбутися впливу Росії

Мову переведуть на латиницю, щоб позбутися впливу Росії
В уряді мають розробити стратегію розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки Фото: istpravda.com.ua

Кримські татари можуть перейти на латинку, щоб позбутися російського впливу. Таку думку Gazeta.ua висловив співкоординатор руху "Простір свободи" Сергій Стуканов.

"Значна частина алфавітів має в основі латинку. Кириличний шрифт менш популярний. Його запровадили для азійських, зокрема мусульманських народів, які входили до Російської імперії, а потім Радянського Союзу. Хотіли бодай на графічному рівні привести ближче до російської", - говорить Сергій Стуканов.

Кримські татари користувалися арабицею. З 1928-го яналіфом – алфавіт на основі латиниці. За 10 років їм нав'язали кирилицю. З 1992-го паралельно використовували і кирилицю і латиницю.

"Сьогодні бачимо тенденції до послаблення позицій російської мови у світі. Кількість її носіїв після розпаду Радянського Союзу зменшується і становище російської в колишніх республіках значно послаблюється. Кілька років тому латинку запровадили у Казахстані, сьогодні за це взялися в Узбекистані. З точки зору протистояння інформаційному і культурному впливу Росії та задля виходу з її орбіти цей крок можна зрозуміти. Тим більше, що кримськотатарська є близькою до турецької. У Туреччині ще 100 років тому за Кемаля Ататюрка перейшли на латинку", - зазначає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одна країна відмовляється від кирилиці

Переведення на латинку кримськотатарської мови не пов'язане з планами нинішньої влади перевести на латинку українську.

"Українська абетка на основі латиниці теж існує, до того ж не один варіант. Є люди, які популяризують її, користуються в соціальних мережах. Існує портал Na Chasi, де усі статті публікують українською мовою з двома графічними виглядами – кирилицею і латинкою. Тому ідеї переходу вже давно є. Але попри те, що я сам популяризатор української мови, цю ідею вдалою не вважаю. Це створить додаткові проблеми й перепони для українізації, викличе справжній опір населення.

Від жодної серйозної політичної партії не чув подібних заяв. Не підуть на це і "слуги народу". Вони намагаються послабити закон про українську мову. Однак, не виключаю, що за пару десятків років до 2040-го тема переведення української на латинку може бути актуальна, але раніше - ні", - вважає активіст.

Президент Володимир Зеленський доручив уряду за 6 місяців розробити та затвердити стратегію розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки.

Стратегія передбачає перехід кримськотатарської на латиницю. Це питання раніше порушував Меджліс кримськотатарського народу. Після окупації Криму лідер кримських татар Мустафа Джемілєв звернувся до тодішнього міністра культури В'ячеслава Кириленка з проханням підготувати рішення, необхідне для переведення мови на латиницю. Його тоді не ухвалили.

Зараз ви читаєте новину «Мову переведуть на латиницю, щоб позбутися впливу Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі